Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

100 wattos LED villanykörte

ledvillanykorteAz Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt.

 

 

 

Az értékek az új lámpa mellett szólnak: az Osram Sylvania, a német fényforrásgyártó Osram leányvállalata bemutatott egy olyan LED-körtét, amelynek fényereje eléri egy 100 wattos izzólámpáét, miközben csak 20 wattot fogyaszt. A termék azt hivatott demonstrálni, hogy az LED-technika ugyanolyan „fényes” tud lenni, mint az Európában időközben leváltott izzószálak.

Az új fényforrás a fényt irányítatlanul adja le, ezért a legtöbb otthoni alkalmazáshoz ideális. Azonban nem olcsó mulatság: az Osram Sylvania kezdetben 50 dollárt kér érte. 20 éves élettartamot és az aktuális amerikai áramdíjakat alapul véve ennek ellenére is akár 220 dolláros megtakarítás érhető el vele.

Mindazonáltal szokatlan az A21-es forma, amely nagyobbnak tűnik, mint a hagyományos villanykörték esetében. 1600 lument 2700 K színhőmérsékleten teljesítene a rendszer, amelynek fényminősége eléri a 80-as színvisszadási indexet (CRI). Összehasonlításul: az izzólámpáé 100.

Az Osram nem az egyetlen az „extrém fényes” LED-fényforrások piacán. Philips egy saját 100-Watt-ekvivales körtét szeretne az amerikai üzletekbe vinni, amely 22 wattot fogyaszt szintén 80-as CRI mellett. A General Electric és a Switch start-up hasonló termékeket terveznek a következő hónapokra.

Az új LED-lámpák bejelentése azért is fontos, mert az egyik legnépszerűbb izzólámpa kategóriába esnek - 100 watt 1600 lumen mellett. A szórt fényű LED- körtéket ezelőtt csak kisebb fényerővel lehetett kapni, amelyek a 40, 50 vagy 75 wattos hagyományos fényforrásoknak feleltek meg. De ehhez a teljesítményhez tartozó fényerősség sok felhasználó számára, különösen az Egyesült Államokban, nem elegendő. Az új körték mindazonáltal éppen nem hidegek. Szükségük van egy hűtőtestre, amely a házba beépített LED-k által termelt hőt elvezetik. Csak így érhető el megfelelően hosszú élettartam.

Az amerikai piacra az Osram Sylvania bejelentése éppen időben érkezett. Ugyanúgy, mint korábban ez EU-ban, ott is el kell tűnniük az izzólámpáknak az üzletek polcairól. Idén a 100 wattos izzók vannak soron, jövőre a 75 wattosak következnek.

A mindennapokban az LED-lámpák jól használhatók, ahogyan azt amerikai Technology Review szerkesztőségének tesztje is megmutatta. A Philips 100 wattnak megfelelő körtéjének korábbi szériája valóban olyan fényt szolgáltat, mint egy izzólámpa. A probléma vele, hogy az A21-es forma olyan hosszú, hogy nem minden lámpába illik. Az LED-k energiatakarékosabbak, mint a többi technológia, egy kis szerencsével több, mint két évtizedig is kitartanak és higany nélkül is kijönnek.

Ezen kívül a sok kapcsolgatástól sem veszítenek a fényminőségükből, mint egyes fénycsövek.

A piacra bevezetésnél a magas ár problémát jelent. Az izzólámpák energiatakarékos más alternatívái, mint pl. a halogén- és lumineszcens fénytestek még sokáig olcsóbbak lesznek. Ezen kívül a 40 és 60 wattnak megfelelő LED-lámpák ára időközben mintegy megfeleződött.

Európában az Osram egyelőre még nem kínálja az új 100 wattos fényforrást. Az ok: Az A21-es forma az európai ízléshez túl nagy. 75 wattnak megfelelő megoldások azonban már megtalálhatók a piacon. Egy szabályozható fényerejű Osram LED- lámpa az ehhez tartozó fényerővel 40 és 50 euró között kapható, 40 wattos kb. a felébe kerül.

(forrás: mernokbazis.hu)