Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2022.07

földgáz piaci beszámoló 202207Júliusban a spot árak egyetlen hónap alatt több mint 50 €/MWh-val nőttek, és 200 €/MWh körüli szintet értek el. A határidős árak is követték az emelkedést, a 2023. és 2024. évi termék is harmadával lett drágább. A 2023-as éves termék 150 €/MWh-ra emelkedett. A szűkös LNG forrásokért folytatott versenyben az európai piacok jelentős felárat fizetnek, a hónap végén a szeptember havi termék több mint 50 €/MWh-val volt drágább, mint a távol-keleti piacokon. 

Az orosz gáztól jobban függő kelet-európai piaci árak továbbra is jelentős felárat fizetnek a nyugat-európai piacokhoz képest. A spot piacokon a német és a holland piac mozog szorosabban együtt, amelyhez képest az osztrák és a magyar piac 5-6 €/MWh felárat fizet.

Az éves termékek esetében a hollandhoz képest a német piac is 5 €/MWh körüli felárat fizet.

A TTF-en a hónap eleji kiugrást a norvég olajipari munkások tervezett sztrájkja okozta, amely a norvég szénhidrogén-termelés jelentős hányadának kiesésével fenyegetett. A hónap közepén az Északi Áramlat karbantartás utáni újraindulásával kapcsolatos bizonytalanság mozgatta az árakat, míg a hónap végén az újrainduló áramlás felére csökkenése, valamint a kompresszorok jogi helyzetével kapcsolatos problémák okoztak újabb ártüskét.

forward_árak_alakulasa_202207.png

1. Ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

 

spor_gazarak_202207.png

2. Ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

 

Éves termek ara 202207

3. Ábra:AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júliusban a szén euróban mért ára 240 €/t közeléből 290 €/t-ig drágult, majd a hónapot 270 €-n zárta. A szén-dioxid-kvóta ára a hónap végére 10 €-val csökkent, 80 €/t közelébe, utoljára áprilisban voltak ilyen alacsony árak. A Brent olajjal 88 és 97 €/hordó közötti áron kereskedtek júliusban, a hónapot 95,89 €/hordó áron zárta. 

Fundamentális tényezők alakulása 202207

 

4. ábra: A 2023. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

Az európai piacra érkező import volumene az előző évinél 3%-kal alacsonyabban alakult, az előző hónaphoz képest is 1%-kal csökkent a napi átlagos szállítás. Az orosz forrás a tavaly júliusi szint harmadára esett vissza, az előző hónaphoz képest pedig további 26%-kal csökkent. Ezt részben ellensúlyozta az LNGimport 7%-os, és a norvég források 8%-os növekedése. Az afrikai import 8%-kal csökkent júniushoz képest, mivel karbantartás volt a szállítási útvonalon. Az Északi Áramlat vezetéken a szállítás a karbantartás után sem nőtt, maradt a májusi napi átlagos mennyiség 40%-a, amely július 27-től kb. 20%-os szintre apadt. A Török Áramlaton a szállítás éves alapon 11%-kal bővült, a júliusi szállítási mennyisége meghaladta az Északi Áramlat szintjét. Az ukrán vonalon az átlagos import a megelőző havi szinten alakult, a balti szállítás napi átlaga 2%-kal nőtt. A balti ellátást szerződésszegésre hivatkozva július 30-án az orosz fél leállította.

A magas árkörnyezetben gyorsan csökken a hazai gázkereslet, a felhasználás az előző évihez képest 10%-kal, a munkanaphatást kiszűrve 9%-kal esett vissza. A fogyasztás szerkezetéről részletes adat június hónapról érhető el. A kereslet mérséklődése minden szektorra kiterjedt, a lakossági fogyasztása év/év alapon 14%-kal, az erőművi felhasználás 14%-kal, az ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 8%-kal csökkent. A visszaesés részben annak volt köszönhető, hogy 2021 június elején egyes napokon még fűtési igény jelentkezett. Az előző év júliusához képest 3,5 TWh-val emelkedett a nettó import, 0,5 TWh-val csökkent a fogyasztás, így a tárolóba az előző júliusi mennyiség kétszerese került.

Az előző hónaphoz képest az összes import 8%-kal nőtt, miközben a tranzit szállítások tovább csökkentek. Az Északi Áramlaton érkező források csökkenése az Ausztriából Magyarországra érkező források csökkenésében is éreztette hatását, a szerb beszállítás viszont rekordmagas szintet ért el. A román import is jelentősen emelkedett, szinte teljesen kihasználták a rendelkezésre álló kapacitásokat.

Júliusban a betárolt mennyiség (7,9 TWh) több mint kétszerese volt a megelőző évinek, a hó végén a töltöttségi szint 51,7%-on állt. Az uniós földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén a 2019. és 2020. évi, kínálati bőséggel jellemezhető kimagasló szintekhez képest jóval alacsonyabb volt, de 15%-kal több földgázt tároltak be, mint a megelőző 5 év átlagos július havi tárolási mennyisége. Mivel a régiós országokban fogyasztásarányosan sokkal több tároló áll rendelkezésre, mint az EU 27 átlaga, a régió országaiban a tárolók összes tárolói kapacitásokhoz viszonyított töltöttségi szintje nem érte el az uniós átlagot, ugyanakkor a magyar megközelítette, az osztrák és szlovák töltöttségi szint meghaladta a Unió által elvárt 35%-os fogyasztásarányos tárolói szintet. 

(forrás:mekh.hu)