Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Támogatást kaphatnak az energiaintenzív, termelő kkv-k

aremelkedesA kormányinfón Nagy Márton bejelentette, hogy az energiaintenzív, termelő kkv-kat támogatni fogják. A program két részből áll: a megemelkedő működési költségekre kaphatnak támogatást a cégek. Emellett pedig az érintett kkv-k beruházásának beindítása érdekében az önerő előteremtését elősegítő, legfeljebb 15 százalékos támogatás igényelhető.

 

Kizárólag energiaintenzív vállalatok igényelhetik a támogatást. Azok a vállalatok felelnek meg ennek a feltételnek, amelyeknek energiaköltsége 2021-ben meghaladta a nettó árbevétel 3 százalékát.

Kizárólag termelő cégek kaphatják meg a támogatást. A feldolgozóiparban tevékenykedő cégek közül azok felelnek meg a feltételnek, amelyek:

- TEÁOR kód alapján ide sorolhatók,
. vagy az árbevételüknek több, mint az 50 százaléka a feldolgozóiparból származik.

Elégséges a fenti két feltétel közül az egyiket teljesíteni.

Kizárólag a kkv-k, azaz a kis és középvállalkozások kaphatják meg a támogatást.

A kedvezmények 2022. október elsejétől 2023. december 31-ig érhetők el.

A kormány által bejelentett támogatás 2 részletből áll:

- az elkövetkező 3 hónapban, azaz 2022. októberben, novemberben és decemberben az érintett cégek energiaköltség emelkedésének – a tavalyi évhez képest – a felét átvállalja az állam.

- A beruházásokat is segíteni kell: az energiahatékonyságot növelő beruházások ugyanis fenntarthatják az érintett cégek versenyképességét. A Széchenyi Kártya Program keretében hitelt igénylő kkv-k önerő támogatásban részesülhetnek. Vagyis a kedvezményes kamatozás mellett a bankok által elvárt önerő előteremtéséhez kaphatnak segítséget a cégek. Az önerő tekintetében maximum 15 százalékos támogatás járhat a cégeknek.

Mindezekért cserébe a kormány elvárja, hogy a foglalkoztatottság az érintett cégeknél ne csökkenjen a 2021. év végi, illetve a jelenlegi szint 90 százaléka alá 2023. év végéig.

Nagyságrendileg 10 ezer cég kaphatja meg a támogatást. A támogatást az érintett cégek az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül igényelhetik, a részletek azonban még nem ismertek