Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Hivatalosan is tovább üzemelhet az első paksi atomreaktor

paksAz MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a mai nap folyamán hivatalosan is megkapta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyét...


...amelynek értelmében - az évek óta sikeresen végzett, az úgynevezett stressz-teszt kapcsán a nemzetközi szervezetek által is elismert biztonságnövelő és fejlesztési program eredményeként - további húsz évig működhet az atomerőmű I. blokkja - olvasható az erőműtársaság közleményében.

Az OAH határozata kimondja, hogy: "A kérelmező rendelkezik a biztonsági funkciót ellátó rendszerelemek, szerkezetek állapotának fenntartását biztosító programmal, és e tevékenységet végzi, így biztosítható az 1. blokk további 20 éves biztonságos üzemeltetése". 

Az atomerőműben 12 éve kezdték el a blokkok üzemidő-hosszabbításának előkészítését. Az OAH már a múlt héten, az I. blokk elindításának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen jelezte, hogy pozitívan bírálták el az erőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmét. Az atomerőmű szakemberei a másik három blokk esetében is készülnek már a további működtetéshez szükséges engedélyek megszerzésére. Legközelebb a II. blokk esetében lesz aktuális a hosszabbítás, 2014-ben. 

"Fontos és felelősségteljes pillanat ez, azért dolgoztunk az üzemidő-hosszabbítási programon több mint egy évtizeden keresztül, hogy továbbra is biztosítani tudjuk az ország villamosenergia-igényének közel 40 százalékát, mégpedig a legalacsonyabb áron. A ma kiadott engedély ellátás-biztonsági és nemzetgazdasági szempontból is egyaránt kiemelt jelentőséggel bír. Minél több áramot tudunk termelni Pakson, annál kevésbé függünk az importtól, és ha magasabb az általunk olcsón előállított áram részaránya a termelésben, akkor a fogyasztókra, végfelhasználókra is kisebb teher hárul. A Paksi Atomerőmű természetesen a jövőben is azt a biztonsági filozófiát követi, amelynek eredményeként sikeresen helyt álltunk a tavaly lezárult Célzott Biztonsági Felülvizsgálaton is, és amelynek a hatóság mostani engedélyét is köszönhetjük. A majd' húsz éve zajló, folyamatos biztonságnövelő programnak köszönhetően, a paksi blokkok ma már közel egy teljes generációval modernebbek a nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál" - mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. 

(forrás: portfolio.hu)