Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Eltűnhet a kockázati felár költsége az áramnál

kátKicsit alacsonyabb lehet a hazai versenypiacon fizetett áramár a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) javaslatának elfogadásával, az anyagot már a szervezet stratégiai partnere, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja.

 

Az elképzelés szerint a rendszerirányítónak mindig nyilvánossá kellene tennie, hogy adott hónapban mennyi villamos energiát vett a kötelező átvételi rendszerben a megújuló forrásból, mert így maga a kereskedő is időben megtudná, hogy havi számlájában mekkora változó nagyságú tarifa-összetevővel számolhat. Most, ezen adatok hiányában kockázati felárat kénytelen érvényesíteni. E felár elhagyásának lehetőségét tegnap a szövetség elnöke, Uzonyi Zoltán ismertette újságírók előtt.

Az még nyitott, hogy maga a kormány mit tenne az ipari áramárak általa meghirdetett leszorításának érdekében. Lehetőségei korlátozottak, hacsak nem kíván beavatkozni a versenypiaci folyamatokba. Igaz, ezt már megtette, amikor kivette a lakossági áramtarifából a zöldenergia fent említett díját (a lakosság ezzel támogatta a megújuló alapú termelést), és ráterhelte a többi felhasználóra. Utóbbiaknak a rezsicsökkentésnek azzal a lépésével is drágította az áramot, amikor mérsékelte a lakosság által fizetett rendszerhasználati díjak három elemét, ugyanis az így keletkezett bevételkiesést is a versenypiaci felhasználókkal fizettette meg. A szabályozás e változása a MEKSZ szerint 40 milliárd forint többletkiadást generált a versenypiacon, főleg a kkv-knak.

A MEKSZ szerint ma nem képzelhető el nonpofit közüzemi energiaszolgáltatás, hiszen korábban az egyetemes szolgáltatók is vastagon veszteségesek voltak, főként az áraikban nem érvényesíthető, de általuk kötelezően nyújtandó, újonnan kibővített szolgáltatások miatt. A területen most engedélyezett, kilowattóránként 1 forintos árrést már a havi csekkek befizetése majdnem elviszi.

(forrás:vg.hu)