Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti

enegiahatekonysag 2018Annak érdekében, hogy az éghajlatváltozással és a tiszta energiára átállással kapcsolatos célkitűzések még hangsúlyosabban jelenjenek meg az uniós politikában, az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Energia Charta Egyezmény korszerűsítésére vonatkozó tárgyalási irányelveit - közölte az uniós tanács hétfőn.

Bővebben: Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti

Kollégáink továbbképzésen

tovabbkepzesCégünk számára mindig is kiemelten fontos volt kollégáink szakmai fejlesztése, az aktuális szakmai tudás elsajátítása és beépítése mindennapi munkánkba.

Bővebben: Kollégáink továbbképzésen

Gázelemzés - Gázárak alakulása 2019. május

Májusban csökkentek a spotpiaci árak. Míg Nyugat-Európában az áprilisi emelkedés előtti szint alá, 11,5 €/MWh-ig süllyedt a TTF ár, addig hazánkban kisebb volt a korrekció, a spotpiaci ár nem ment 16 €/MWh alá. 

Bővebben: Gázelemzés - Gázárak alakulása 2019. május

Új tanulmány: támogatások nélkül is a megújuló energia éri meg a legjobban

Egy friss felmérés adatai szerint a zöldenergia előállítása egyre gyakrabban és egyre nagyobb léptékben számít költséghatékonyabbnak a fosszilis energiafajták előállításánál. Még akkor is, ha a megújulók nem kapnának állami támogatást, miközben a fosszilisak igen - és az újabb számítások szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

Bővebben: Új tanulmány: támogatások nélkül is a megújuló energia éri meg a legjobban

A vállalkozások nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, most tehetnének is ellene

emissionAz elmúlt két évben - a kezdeti bíztató számok ellenére - nem sikerült csökkenteni a globális szén-dioxid kibocsátást, melynek kétharmada becslések szerint a villamosenergia-termeléshez köthető. A Föld egyre növekvő energiaigénye miatt ennek csökkentése valószínűtlen, azonban a megújulókra való átállás, illetve a hatékonyságnövelési beruházások sokat javíthatnak az összképen. A magyar vállalkozások mindkettőhöz jelentős támogatást tudnak igénybe venni.

Bővebben: A vállalkozások nagyban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, most tehetnének is ellene

Elégedetlen az Európai Bizottság az előzetes nemzeti energia- és klímatervekkel

nemzeti klimaterv 2019A Párizsi Klímaegyezményben foglalt célok elérése érdekében alkotott előzetes nemzeti energia- és klímatervek elmaradnak az elvárásoktól a megújuló energiaforrások részesedését és az energiahatékonysági hozzájárulásokat tekintve is - közölte jelentésében az Európai Bizottság kedden.

Bővebben: Elégedetlen az Európai Bizottság az előzetes nemzeti energia- és klímatervekkel

Nemzetközi Energia Ügynökség: Atomenergia nélkül nincs klímavédelem

atomenergiaA szervezet aggódik a német atomerőművek lekapcsolása, és az ezeket helyettesítő szénerőművek növekvő széndioxid-kibocsátása miatt.

 

 

Bővebben: Nemzetközi Energia Ügynökség: Atomenergia nélkül nincs klímavédelem

Megjelent a várva várt a napelempályázat

napelem3Ma tették közzé és egy hónap múlva nyílik meg egy radikálisan egyszerűsített uniós napelemes pályázat 15 milliárd forintos keretösszeggel a mikro-, kis- és középvállalkozások számára - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium uniós forrásokért felelős államtitkára, illetve Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára egy közös sajtótájékoztatón.

Bővebben: Megjelent a várva várt a napelempályázat

Változik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár

kat2Módosult a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló kormányrendelet. A módosítás egyebek mellett rendelkezik arról, hogyn a jövő évi és azt követő keretek terhére kiadott támogatási jogosultságok után az eddiginél alacsonyabb kötelező átvételi ár jár majd.

Bővebben: Változik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár

Könnyebb szolgáltatóváltást és átláthatóbb energiaszámlákat javasol az EP

tiszta energia csomagÁrösszehasonlító oldalak, az otthon előállított energia használata, a fogyasztás monitorozása: ezeket javasolják az új uniós szabályok, amelyek több jogot biztosítanak a fogyasztóknak.

 

 

 

Bővebben: Könnyebb szolgáltatóváltást és átláthatóbb energiaszámlákat javasol az EP

Napelemet rakna kkv-kra a kormány

napelemesElindult a "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Bővebben: Napelemet rakna kkv-kra a kormány

Épületek energetikai korszerűsítésére ad pénzt az EU

energetikai korszerusitesÚjabb 97 millió eurót bocsát az Európai Bizottság az ELENA program rendelkezésére, amellyel lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítését kívánják támogatni.

 

 

Bővebben: Épületek energetikai korszerűsítésére ad pénzt az EU

Az atom után a szénerőműveket is bezárják Németországban

szeneromuvekNémetországban a környezet védelme érdekében legkésőbb 2038-ig leállítanak minden szénnel működő erőművet.

 

 

Bővebben: Az atom után a szénerőműveket is bezárják Németországban

Akkora rekordot hoztak a németek a megújulókkal, hogy vissza kellett vágni a támogatásukat

napelemparkMintegy 3 gigawatt (GW) napelemes kapacitással bővült tavaly a német villamos energia hálózat - adta tudtul a német államszövetségi hálózati ügynökség. Csak decemberben messzebb ugrottak a teljes magyar napelemes potenciálnál.

Bővebben: Akkora rekordot hoztak a németek a megújulókkal, hogy vissza kellett vágni a támogatásukat

Tovább nőtt a megújuló energia aránya az unióban

megujulo energiaforrasAz Európai Unió a felhasznált energia mintegy 17,5 százalékát nyerte megújuló energiaforrásokból 2017-ben, szemben a megelőző évi 17 százalékkal, illetve az adatrögzítés 2004-es kezdetekor feljegyzett 8,5 százalékkal – közölte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden.

 

 

 

Bővebben: Tovább nőtt a megújuló energia aránya az unióban

Csúszó KÁT projektek

Vállalkozások sora döntött úgy, hogy a tervezett időpontnál csak egy-három évvel később kezdi meg naperőművével az áramtermelést.

Bővebben: Csúszó KÁT projektek

Uniós stratégián dolgozó kutató: 2030-tól be kéne tiltani a gázkazánokat

gazkazan betiltasAz EU 2050-es klímastratégiájának magába kellene foglalnia az olaj- és gázkazánok kivezetését is és az új gázkazánok telepítését legkésőbb 2030-ig lehetne engedélyeztetni – többek között erről beszélt Brian vad Mathiesen, az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozó dán kutató egy Euractivnak adott interjúban, amiről a Portfolio is beszámolt.

Bővebben: Uniós stratégián dolgozó kutató: 2030-tól be kéne tiltani a gázkazánokat

Minden korábbinál több áram fogyott Magyarországon 2018-ban

aramexportA magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 2018-ban 0,8 százalékkal meghaladta az előző évit és elérte a 45,4 terawattórát a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján megjelent adatok szerint, ami új történelmi rekordnak számít.

Bővebben: Minden korábbinál több áram fogyott Magyarországon 2018-ban

2019. január 1-jétől változtak a villamos energia díjak

A Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal 13/2018. (XII. 15.) MEKH rendelete alapján 2019. január 1-jével módosultak a villamos energia rendszerhasználati díjak.

Bővebben: 2019. január 1-jétől változtak a villamos energia díjak

Változott az energetikai szakreferens igénybevételét előíró jogszabály

energetikai szakreferensA Magyar Közlöny 2018. évi 200. számában (kiadva december 15-én) megjelent az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény legújabb módosítása, amely jelentős változásokat hozott az energetikai szakreferens szolgáltatással kapcsolatban.

Bővebben: Változott az energetikai szakreferens igénybevételét előíró jogszabály