Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2021.05

gazpiacA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi földgáz piaci elemzéséből a fontosabb adatokat emeljük ki.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 05

villamosenergia kereskedelemA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi villamosenergia-piaci elemzéséből a fontosabb adatokat emeljük ki.

Bővebben...

Nőtt a hazai megújulóenergia-felhasználás részaránya

megujuloenergiaKét év csökkenést követően 2019-ben ismét nőtt a megújuló energia részaránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolójából.

Bővebben...

Új szabályozás a megújuló energia használatának előmozdítására

amerika megujulo energiaJúlius 1-jén lép hatályba a 2021. évi LV. törvény, melynek célja a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdítása. A jogszabály a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részére új feladat- és hatásköröket állapít meg, tudatta közleményében a hivatal.

Bővebben...

ÖSZTÖNÖZNI KELL A BARNAMEZŐS BERUHÁZÁSBAN ÉPÜLŐ NAPELEMPARKOK MEGVALÓSÍTÁSÁT IS

napelemkep2A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fontos célkitűzése a barnamezős beruházások keretében megvalósítható naperőmű projektek ösztönzése. A rekultivált vagy felhagyott ipartelepeken induló fejlesztések nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem a könnyebb hálózati csatlakozás miatt is előnyösebbek – mondta Dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a jövő! digitális konferencia panelbeszélgetésén.

Bővebben...

Energiahivatal: itthon a legolcsóbb a lakossági villamos energia és földgáz az EU-ban

aramexportAz elmúlt három évben hazánkban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára harminckét, a villamos energia tizenhat hónapon keresztül volt a legolcsóbb az európai uniós országok közül, így 2021 januárjában is Magyarországon (Budapesten) kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak az energiahordozókért. Energiaadó továbbra sem terheli otthonainkat – adta hírül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Bővebben...

Befejezi az energiaszolgáltatást az Elmű-Émász

villamosenergia beszerzesAz Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. befejezi a villamos energia egyetemes szolgáltatását, és 2,2 millió felhasználójának átvételére az energiahivatal közzétette a nyilvános felhívást. Így az érintett felhasználók ellátása zavartalan marad, az ügyfeleknek egyelőre semmi teendőjük nincs.

Bővebben...

Módosult a villamos energia törvény (VET)

villamos energia korkep 2018A Magyar Közlöny 2020/285. számban jelent meg a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról szóló 2020. évi CLXXVI. törvény.A módosítás egyik legfőbb tartalmi eleme, hogy megjelent benne a szövetkezeti vagy nonprofit gazdasági társaság formájában működő energiaközösség fogalma.

Bővebben...

A fűtési és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálata

felülvizsgalatAz egyes energiahatékonysági tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CLX. törvény keretében módosításra került az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény is.

Ennek keretében egy új kötelezettség lett bevezetve: Energetikai felülvizsgálat.

Bővebben...

Megjelent a rendelet a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról

adatszolgáltatásAz energiahatékonysági kötelezettségi rendszerhez (EKR) és a MEKH energiahatékonysági ellenőrzési feladataihoz kapcsolódó adatszolgáltatásokról adott ki rendeletet a Hivatal elnöke.

A 17/2020. (XII. 21.) számú MEKH rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtási rendeletének (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet) módosításaival együtt az EKR rendszer végrehajtásának részletes szabályait tartalmazza.

Bővebben...

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

ekrAz energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosításának egyik tartalmi eleme az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer bevezetése Magyarországon 2021. január elsejétől, amelynek végrehajtó hatósága a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az intézkedés célja, hogy a 2030 végéig teljesítendő 337,2 PJ kumulált nemzeti energiahatékonysági célkitűzéshez 90 PJ végsőenergia-megtakarítással járuljon hozzá.

Bővebben...

Nevet vált a Magyar Villamos Művek

mvmÚj, egységes márkanévvel - MVM Energetika - folytatja tevékenységét az MVM cégcsoport január 1-jétől; az NKM-vállalatok elnevezéseiben is megjelenik, hogy a csoporthoz tartoznak - közölte az állami vállalat az MTI-vel.

Bővebben...

Jövő nyáron indulhat a háztartási napelemes rendszerek új támogatási programja

napelem3Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás. A saját célra történő, háztáji energiatermelés feltételeinek javítása hozzájárul a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljainak teljesítéséhez is. A napenergia szélesebb körű hasznosítása érdekében a támogatott háztartási kiserőművekre a jelenlegi szaldóelszámolás helyett bruttó elszámolást alkalmaznak majd.

Bővebben...

METÁR: Újabb támogatás megújuló energiaforrásokra

kat 2016Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a METÁR-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására. A hivatal újabb pályázatok kiírását is tervezi.

Bővebben...

Rekordokat döntöget a zöld energia, a szén lejtőre került

megujulo energia tamogatasJó hírek érkeztek a megújuló energia témájában: egy friss kutatás szerint 2020 első felében a nap- és szélenergia adta a bolygó energiaellátásának 10 százalékát, míg a szénerőművek kevesebb, mint fele kihasználtságon üzemeltek – írja a Science Alert.

Bővebben...

Módosult az almérőkkel kapcsolatos MEKH rendelet

almeresi kotelezettseg modositasA Magyar Közlöny 2020. június 29-i számában megjelent az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) módosítása. A módosított szabályokat az egyes adatszolgáltatási, műszaki és díjfizetési tárgyú MEKH rendeletek módosításáról szóló 6/2020. (VI. 29.) MEKH rendelet tartalmazza.

Bővebben...

Túltartalékolta a kormány a gázt

gaz biztonsagi keszletTavaly - döntően a kormány megnövelt gáztárolási törekvései miatt - ötödével megugrott az energiahordozók behozatala, miközben az igények csak 1,8 százalékkal nőttek.

Tavaly a különböző forrásokból az ország összesen 1113 petajoule (PJ) energiát fogyasztott. Ez nem mutat lényegi változást az előző évhez képest - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdai közleményéből. Ezen belül a szén, az "éghető megújulók" - jórészt a tűzifa - felhasználása, valamint az árambehozatal mérséklődött. A földgáz, a "nem éghető megújulók" (például a nap és a szél), valamint a nukleáris energia hasznosítása viszont bővült.

Bővebben...

A britek már második hónapja nem használnak szenet az áramtermeléshez

szénerőmű-kéményekMár két teljes hónapja nem használnak széntüzelésű erőműből nyert energiát az Egyesült Királyság energiaellátásában (Észak-Írország területét nem számítva, mivel ott külön ellátórendszer van). Ez abszolút rekordnak számít az ország történetében - számol be arról a BBC.

Bővebben...

Hazánkban tavaly közel 124 %-kal nőtt a napelemek által termelt áram

napelem fotovoltikus kapacitásA napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben nőtt tavaly Magyarországon, csaknem 124 százalékkal haladta meg az előző évit – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-es előzetes energiastatisztikai adataiból.

Bővebben...

Ötmilliárdos pályázat elektromos járművekre

elektromos autoÖtmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Bővebben...