Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 08

villamos energia piaci beszamoloA 2021-es augusztusi aggregált nettó fogyasztás (28 európai ország adatai alapján) az előző év azonos időszakához képest 2,3%-kal, 2019 augusztushoz képest 0,5%-kal volt magasabb. Magyarországon 2021. augusztusban az európai átlagnál alacsonyabb volt a nettó fogyasztás növekedése (+1,4%), 2019 azonos időszakához képest 1,9%-kal csökkent.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2021.08

gasA földgáz világpiaci árát továbbra is az általános kínálati hiány vezérli, és az ár – eltekintve az augusztus 14–19. közötti átmeneti visszaeséstől – folyamatosan növekszik. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, de elkezdődtek a spekulációk, hogy mikor zárul be az oroszok számára az észak-keleti átjáró, ugyanis ezt követően ismét Európa felé kell az LNG termékeit a piacra szállítani. A TTF októberi termék ára is követi a JKM-indexet. A JKM 2021. októberi szállítású LNG termék ára 46,72 €/MWh-ról 52,55 €/MWh-ig növekedett. Az év hátralévő időszakára, valamint 2022 első negyedévére az ázsiai piac további emelkedéseket áraz. Figyelembe véve, hogy a TTF csak követi az ázsiai piac emelkedését, továbbra is érvényesül az ázsiai energiahiány szívó hatása az LNG szállításokra, s minden szabad LNG forrás Ázsia irányába fordul.

Bővebben...

Kiderült, mennyivel nőtt a hazai naperőművek termelése tavaly

kat 2016A hazai villamosenergia-termelés 2,3 százalékkal bővült 2020-ban és folytatódott a megújuló technológiák térnyerése: 2020 végén már több mint 1400 MW kereskedelmi célú naperőmű és 700 MW-ot meghaladó háztartási méretű kiserőművi kapacitás járult hozzá a termeléshez – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2020-as évet összegző villamos energia piacmonitoring riportjából.

Bővebben...

Jelentősen drágult a földgáz Európában

foldgaz-vezetek-374734Jelentősen drágult és ismét 800 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben pénteken.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF októberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 803,75 dollárba, megawattóraként 65,995 euróba került.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 07

villamos aramTavaly júliusban éppen enyhe járványügyi korlátozások jellemezték Európát. Ehhez képest a 2021-es júliusi aggregált nettó fogyasztás 4,6%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest és 0,3%-kal alacsonyabb 2019 júliusához képest. Magyarországon az európai átlagnál magasabb volt a nettó fogyasztás változása (7,4%).

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2021.07

foldgaz 2021.07A földgáz világpiaci árát továbbra is az általános kínálati hiány vezérli, és az ár folyamatosan növekszik. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít. A TTF szeptemberi termékárak folyamatosan követik az ázsiai piac árainak növekedését, sőt július 5-én egy napra azt el is érték. A JKM 2021. szeptemberi szállítású LNG termék ára 40,3 €/MWh-ról 43,78 €/MWh-ig növekedett. Az év hátralévő időszakára, valamint 2022 első negyedévére az ázsiai piac további emelkedéseket áraz. Figyelembe véve, hogy a TTF csak követi az ázsiai piac emelkedését, továbbra is érvényesül az ázsiai energiahiány szívó hatása az LNG szállításokra, s minden szabad LNG forrás Ázsia irányába fordul.

Bővebben...

Európában az elsőként foglalta törvénybe a magyar a kormány a 2050-es klímasemlegességi célt

klimasemlegessegA szeptember 3-án megjelent legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent az 1620/2021. (IX. 3.) számú kormányhatározat, amely rögzítette, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát. Ennek kapcsán szombaton délelőtt közleményt adott ki az Innovációs és technológiai Minisztérium, amelyben Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár rámutatott: „hazánk az európai uniós tagállamok sorában elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet. Az ehhez vezető utat határozza meg a kormány által elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia".

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2021.06

gazhalozatA földgáz világpiaci ára az általános kínálati hiány miatt folyamatosan növekszik. A kínálat érdemi növekedésére a piac egyelőre nem számít. A TTF augusztusi termékárak folyamatosan követik az ázsiai piac árainak növekedését. A JKM 2021. augusztusi szállítású LNG termék ára 29,85 €/MWh-ról 37,6 €/MWh-ig növekedett. Az év hátralévő időszakára, valamint 2022 első negyedévére az ázsiai piac további emelkedéseket áraz. Figyelembe véve, hogy a TTF csak követi az ázsiai piac emelkedését, továbbra is érvényesül az ázsiai energiahiány elszívó hatása az európai LNG szállításokra, s minden szabad LNG forrás Ázsia irányába fordul.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 06

villamos energia piacTavaly júniusban már a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása jellemezte Európát. Ehhez képest a 2021-es júniusi aggregált nettó fogyasztás 8,1%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest és 0,2 %-kal 2019. júniusához képest. Magyarország nettó fogyasztásának változása az európai átlagnál magasabb volt (10,3%). 

Tovább folytadódott a spot árak emelkedése, a német piacon a másnapi piac júniusi átlagára meghaladta a 74 €/MWh-t. Az árak emelkedését a magasabbkereslet, a tovább emelkedő tényezőárak, valamint az alacsony megújuló termelés és a drágább fosszilis termelés növekvő súlya együttesen okozta.

Bővebben...

Megvan, melyik ország használja a legtöbb tiszta energiát

green energyA legtisztább energiát Norvégia használja, a dobogóra Brazília és Új-Zéland kerülhetett még fel.
Friss adatok szerint Norvégia használ a legnagyobb arányban megújuló energiát a világon – a Utility Bidder energiaár-összehasonlító platform a tiszta energiát legjelentősebb arányban használó országok toplistája mellett megosztotta azt is, mely országok használják a legtöbb fosszilis energiát. Fosszilis energiaforrások alatt szenet, olajat és gázt értettek, míg megújuló energia alatt hulladékból előállított, valamint bioüzemanyagokat, nap- szél- és vízenergiát értettek. Adataikat a Nemzetközi Energiaügynökség adatbázisból gyűjtötték – írja a Euronews.

Bővebben...

A megújuló villamos energia 60 százalékát a Napból nyerték

napelemesIdén májusban a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát pedig biomassza biztosította. Az energiatermelés, a készletek, illetve az ellátás májusi adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportja összegzi.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2021.05

gazpiacA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi földgáz piaci elemzéséből a fontosabb adatokat emeljük ki.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 05

villamosenergia kereskedelemA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi villamosenergia-piaci elemzéséből a fontosabb adatokat emeljük ki.

Bővebben...

Nőtt a hazai megújulóenergia-felhasználás részaránya

megujuloenergiaKét év csökkenést követően 2019-ben ismét nőtt a megújuló energia részaránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolójából.

Bővebben...

Új szabályozás a megújuló energia használatának előmozdítására

amerika megujulo energiaJúlius 1-jén lép hatályba a 2021. évi LV. törvény, melynek célja a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdítása. A jogszabály a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részére új feladat- és hatásköröket állapít meg, tudatta közleményében a hivatal.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 04

2020. áprilisában volt a legnagyobb kereslet csökkenés a korlátozó intézkedések miatt. 2021-ben az áprilisi aggregált fogyasztás 14,2 %-kal magasabb a ez előző év azonos időszakához képest és 0,9 %-kal 2019. áprilishoz képest. Magyarország nettó fogyasztása az átlagos európai növekedési szintnek megfelelően változott.

Bővebben...

ÖSZTÖNÖZNI KELL A BARNAMEZŐS BERUHÁZÁSBAN ÉPÜLŐ NAPELEMPARKOK MEGVALÓSÍTÁSÁT IS

napelemkep2A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fontos célkitűzése a barnamezős beruházások keretében megvalósítható naperőmű projektek ösztönzése. A rekultivált vagy felhagyott ipartelepeken induló fejlesztések nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem a könnyebb hálózati csatlakozás miatt is előnyösebbek – mondta Dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a jövő! digitális konferencia panelbeszélgetésén.

Bővebben...

Energiahivatal: itthon a legolcsóbb a lakossági villamos energia és földgáz az EU-ban

aramexportAz elmúlt három évben hazánkban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára harminckét, a villamos energia tizenhat hónapon keresztül volt a legolcsóbb az európai uniós országok közül, így 2021 januárjában is Magyarországon (Budapesten) kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak az energiahordozókért. Energiaadó továbbra sem terheli otthonainkat – adta hírül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Bővebben...

Befejezi az energiaszolgáltatást az Elmű-Émász

villamosenergia beszerzesAz Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt. befejezi a villamos energia egyetemes szolgáltatását, és 2,2 millió felhasználójának átvételére az energiahivatal közzétette a nyilvános felhívást. Így az érintett felhasználók ellátása zavartalan marad, az ügyfeleknek egyelőre semmi teendőjük nincs.

Bővebben...

Módosult a villamos energia törvény (VET)

villamos energia korkep 2018A Magyar Közlöny 2020/285. számban jelent meg a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról szóló 2020. évi CLXXVI. törvény.A módosítás egyik legfőbb tartalmi eleme, hogy megjelent benne a szövetkezeti vagy nonprofit gazdasági társaság formájában működő energiaközösség fogalma.

Bővebben...