Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamosenergia és földgáz tőzsdei árak elemzése - 2023.december

 

I. Villamosenergia tőzsdei árak alakulása

I.1. Másnapi villamosenergia-zsinórtermék ára Magyarországon, Ausztriában és Németországban

A vizsgált régiók decemberi villamosenergia-áraiban nagyon erős ingadozás, de csökkenő tendencia figyelhető meg. A decemberi záró tőzsdei árak tekintetében minden vizsgált régióban jelentős csökkenés volt tapasztalható az előző hónap záróáraihoz képest.
A tárgyhónap átlagos árainak a tekintetében a legalacsonyabb -68,52 EUR/MWh – a német villamosenergia-piacon volt elérhető, míg a legmagasabb -81,72 EUR/MWh - a magyar HUPX tőzsdén.
A 2022. decemberi HUPX zsinórtermék havi átlagára 261,15 EUR/MWh volt, míg 2023. decemberében 81,82 EUR/MWh. Látható, hogy az előző év azonos időszakához képest ~68%-kal csökkent a HUPX zsinórtermék ára.

Bővebben...

2024. január 1-vel módosultak a villlamosenergia rendszehasználati díjak

rehd díjakA villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 519/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2023. december 15. napon tájékoztató hirdetményt tett közzé honlapján a 2024. január 1. napjától érvényes villamos energia rendszerhasználati díjakról.

A MEKH H5847/2023. számú határozata szerint 2024. január 1-jétől jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak. A rendszerhasználati díj részét képező átviteli díj ~31% kerül kevesebbe, míg az elosztási díjak csökkenése – feszültségszinttől függően – ~7-68% közötti mértéket tesz ki, ami az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár ~32-52%-os díjmérséklést jelent.

Bővebben...

Új információk jelentek meg a regionális áramtőzsdéről

aramtozsdeBudapesti székhelyű lesz az a holding, amelybe a magyar, a szerb és a szlovén áramtőzsdét integrálják, és a közös regionális áramtőzsde már 2024-ben megkezdi működését – többek között ezeket is tartalmazza az Energiaügyi Minisztérium decemberben megjelent közleménye.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2022.11

gas 202211November hónapban a 2023. január havi termékárak a TTF esetében 123,42 €/MWh-ról 146,4 €/MWh-ra, a JKM esetében 94,68 €/MWh-ról 109,63 €/MWhra nőttek. A TTF árak továbbra is alacsonyabbak, mint az októberi árcsökkenést megelőző időszak 200 €/MWh-t meghaladó árszintje. Az európai gázfogyasztás-csökkenés lehetővé tette a tárolók vártnál gyorsabb feltöltését. A telítődött tárolói szint és enyhe időjárás a kereslet csökkenéséhez vezetett, mely az európai határidős árakban is tükröződött.

Bővebben...

25,2 százalékkal nőtt a napelemek által termelt villamos energia mennyisége

napelem palyazatA napelemek által termelt villamos energia mennyisége júniusban 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a legújabb energiastatisztikai riportja alapján csütörtökön az MTI-vel.

Bővebben...

Az Európai Bizottság új Cselekvési Tervet mutat be

energia megtakaritasAz Európai Bizottság a jövő héten mutatja be „Az energiarendszer digitalizálása" nevű cselekvési tervét, amely teljes európai áramhálózat fejlesztését célozza meg. A Bloomberg által látott dokumentumtervezet szerint az évtized végéig 565 milliárd eurós (230 ezer milliárd forintos) infrastrukturális beruházást hajtanak végre a zöld tervek megvalósítása és az Oroszországtól való függőség megszüntetése érdekében.

A javaslat értelmében a blokk 2024-től kezdődően elő kívánja mozdítani a villamosenergia-felhasználásra vonatkozó adatok megosztását, hogy elősegítse a régió energiapiacainak rugalmasságát, például azáltal, hogy lehetővé teszi a napelemek és az elektromos járművek számára, hogy energiát tápláljanak vissza a hálózatba.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.07.

villamos energia-piaci bezsámoloAz öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1%-kal nőtt az előző év júliusához képest. A közép-európai régió fogyasztása pedig 4%-kal csökkent.

Az árak az európai másnapi piacon továbbra is nagyságrendekkel magasabbak, mint tavaly. A legmagasabb ár továbbra is Olaszországban volt (456 €/MWh). A balkáni régió árai továbbra is alacsonyabbak voltak, mint a francia ár. A magas francia árszínvonal az alacsony francia termelésnek köszönhető. A német, holland, cseh árak követik a balkáni régió árat, mintegy 40 €-val alacsonyabb szinten.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2022.07

földgáz piaci beszámoló 202207Júliusban a spot árak egyetlen hónap alatt több mint 50 €/MWh-val nőttek, és 200 €/MWh körüli szintet értek el. A határidős árak is követték az emelkedést, a 2023. és 2024. évi termék is harmadával lett drágább. A 2023-as éves termék 150 €/MWh-ra emelkedett. A szűkös LNG forrásokért folytatott versenyben az európai piacok jelentős felárat fizetnek, a hónap végén a szeptember havi termék több mint 50 €/MWh-val volt drágább, mint a távol-keleti piacokon. 

Bővebben...

Támogatást kaphatnak az energiaintenzív, termelő kkv-k

aremelkedesA kormányinfón Nagy Márton bejelentette, hogy az energiaintenzív, termelő kkv-kat támogatni fogják. A program két részből áll: a megemelkedő működési költségekre kaphatnak támogatást a cégek. Emellett pedig az érintett kkv-k beruházásának beindítása érdekében az önerő előteremtését elősegítő, legfeljebb 15 százalékos támogatás igényelhető.

Bővebben...

Gazprom 3 napra leállítja az Északi Áramlat-1 gázvezetéket

gaztozsde EURA Gazprom közlése szerint az Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végén három napra leáll - írja a Reuters. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték, amely Oroszországból Európába szállít gázt a Balti-tenger alatt, augusztus 31-től szeptember 2-ig karbantartás miatt leáll - közölte pénteken a Gazprom.

A karbantartás befejezése után a napi 33 millió köbméteres áramlás újraindul - közölte a vállalat.

Bővebben...

2022. október 1.-jével változnak a földgáz rendszerhasználati díjak

foldgazrhd díjakA földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) 104/B. § (4) bekezdésének megfelelően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletben közzétette határozatát a földgáz rendszerhasználati díjak mértékéről.

Cikkünkben részletesen ismertetjük a változásokat.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2022.06

foldgaz 202206Júniusban folytatódott az európai földgáz kínálat március óta tartó szűkülése, egyrészt az orosz forrásbeáramlás jelentősen csökkent, másrészt a texasi Freeport terminálban bekövetkezett üzemzavar miatt csökkent az Egyesült Államok LNG export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak négy lépésben, közel 50 €/MWh-val nőttek. A kialakult kínálati hiány következtében a TTF már 2024-ig felárat fizet a JKM-el szemben. A Henry Hub árait a belföldi kínálatnövekedés csökkentette. A napi átlagos árszintek 12-13 €/MWh-val növekedtek a hónapban, legmagasabb értéke a CEEGEX-en 140,77 €/MWh volt, a záróárak 138,66-143,17 €/MWh között alakultak.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.06.

energiapiaci beszamolo 2022062022. 06. 09-én a CORE régió országai között elindult az áramlás alapú kapacitásszámítási módszertan alkalmazása. Magyarország piacösszekapcsolásba bevont határain az átlagos árkülönbségek csökkentek, illetve az átlagos magyar ár vált alacsonyabbá, kivéve Romániával szemben. A teljes árkiegyenlítődés ritkábbá vált, viszont a kiugró árkülönbségek is visszaszorultak. Ugyanakkor az esetek 19%-ában megjelentek az árkülönbséggel ellentétes irányú áramlások is.

Bővebben...

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

elmu visszavonuloÉvtizedes előkészítő munka eredményeként 2022.06.09-én a CORE régió országai az ún. ATC alapúról áramlásalapú határkeresztező számítási módszertanra (FBMC) váltottak. Magyarország összes Európai Uniós szomszédja a CORE régió tagja, így a szerb határ kivételével már ez a mechanizmus határozta meg a másnapi piaci kereskedési áramlásokat. 

Bővebben...

2021-BEN ÖTÉVES CSÚCSOT DÖNTÖTT AZ ÉVES HAZAI VILLAMOSENERGIA-FOGYASZTÁS

áramfogyasztasMagyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentésében.

Bővebben...

Módosultak a vllamos energia rendszerhasználati díjtételek

 aremelkedes2022. július 1-jétől változott a villamos energia rendszerhasználati díjak mértéke a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2430/2022 és 2359/2022 határozatai alapján.

Bővebben...

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.05.

villamos energia 202205Májusban az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1,1%-kal volt magasabb 2022 májusában, mint az előző év azonos hónapjában. Továbbra is a francia fogyasztás csökkenése volt a legnagyobb, míg a német fogyasztás stagnált, a többi ország fogyasztása pedig nőtt 4-6%-kal.

Az árak az európai másnapi piacon továbbra is kétszer akkorák, mint tavaly. A legmagasabb ár Olaszországban volt. A második legmagasabb a balkáni-régió árai voltak, amelyhez Magyarország is tartozik. Ezt a francia árak követték, amelyek a legmagasabbak voltak Nyugat-Európában, az alacsony francia termelésnek köszönhetően.

Bővebben...

Földgáz piaci beszámoló - 2022.05

foldgaz 202205A hónap elején a lengyel és bolgár gázszerződések felmondása, majd az egyik ukrán tranzitútvonal lezárása növelte az európai árak volatilitását, a hónap végére azonban csökkent a TTF-en kereskedett havi termékár. Az északnyugat-európai LNG-terminálok telítettsége miatti keresletcsökkenés, valamint a gyenge kínai LNG-kereslet mérsékelte a globális gázpiaci versengést a forrásokért. A tartósan magas kereslet miatt a Henry Hub árak rekord magasságba emelkedtek.

Bővebben...

A TŐZSDÉN IS MEGJELENHETNEK A SZÁRMAZÁSI GARANCIÁK

kat 2016A villamos energia törvény előírásai szerint a MAVIR a HUPX platformján keresztül értékesítheti a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) támogatott termeléshez kapcsolódó származási garancia tanúsítványokat. Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke elmondta, hogy a bevételt a MAVIR a KÁT-rendszer költségeinek fedezésére fordíthatja.

Bővebben...