Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2022.06

foldgaz 202206Júniusban folytatódott az európai földgáz kínálat március óta tartó szűkülése, egyrészt az orosz forrásbeáramlás jelentősen csökkent, másrészt a texasi Freeport terminálban bekövetkezett üzemzavar miatt csökkent az Egyesült Államok LNG export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak négy lépésben, közel 50 €/MWh-val nőttek. A kialakult kínálati hiány következtében a TTF már 2024-ig felárat fizet a JKM-el szemben. A Henry Hub árait a belföldi kínálatnövekedés csökkentette. A napi átlagos árszintek 12-13 €/MWh-val növekedtek a hónapban, legmagasabb értéke a CEEGEX-en 140,77 €/MWh volt, a záróárak 138,66-143,17 €/MWh között alakultak.

 

A CEEGEX-en 2 nap kivételével a piaci ár felett kereskedtek a hónapban. Június hónapban a CEGH–TTF és THE–TTF spreadek stabilizálódtak, míg a CEEGEX–CEGH, illetve CEEGEX–TTF volatilisabbá vált a Török Áramlaton tartott karbantartás miatt. A CEEGEX–CEGH spread két napon volt negatív tartományban. A 2023-24-es éves termékárak növekedtek, a 2025-ös termék ára csökkent.

foldgaz forward arak 202206

 

 

1. ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

spot gazarak 202206

 

2, ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

Júniusban emelkedtek a 2023. és 2024. éves termékek árai. A 2023. éves termék ára a TTF-en 81,74 €/MWh-ról növekedett 106,71 €/MWh-ra. A 2024. éves termék ára 61,86 €/MWh-ról 67,99 €/MWh-ra nőtt. A 2025. éves termék ára csökkenéssel 47,6 €/MWh-n zárta a
hónapot. Legnagyobb mértékben a 2023-as termék ára emelkedett, ez jelzi, hogy a piacok árazzák az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőség.kovetkezo evi arak 202206

 

3. ábra: AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06 %-kal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95 %-kal növekedett, az olaj ára csökkent. A szén és szén-dioxid-kvóta árának növekedése az európai szénerőművek várható felfutását jelzik. 

gaz arat befolyasolo fundamentalis tenyezok 202206

4. ábra: A 2023. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A havi importforrások volumene az előző évinél 7%-kal alacsonyabban alakult. Az orosz források 61%-os csökkenését az LNG és norvég források sem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60%-kal csökkent. A Török Áramlaton a szállítás éves alapon 26%-kal, havi alapon 27%-kal csökkent. A jelentős csökkenést az egyhetes tervezett karbantartási kiesés okozta. Az ukrán vonalon az átlagos import a megelőző hónaphoz képest jelentősen csökkent, a balti irányú földgázexport májushoz képest 10%-kal nőtt, a megelőző évihez képest azonban 83%-kal csökkent.

Júniusban hónapban a hazai napi átlaghőmérséklet 22,3 C° volt, magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél. A felhasználás (3,9 TWh) az előző évihez képest 11%-kal csökkent. A fogyasztás szerkezetéről részletes adat május hónapról érhető el. Az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása májusban év/év alapon 52%-kal csökkent. Az átlagosnál melegebb május hónap alacsonyabb fűtési igénye magyarázhatja a csökkenést. Az erőművi felhasználás 17%-kal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 28%-kal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető. A júniusi kereslet komponensei közül csak az erőművi áramtermelésről áll rendelkezésre adat, amely 17%-kal csökkent az előző évi szinthez képest. Júniusban a megelőző évi szinthez képest a nettó import 4%-kal volt magasabb, a jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett a betárolás mennyisége a megelőző évi szinthez képest 14%-kal nőtt. Májushoz képest némileg csökkent a betárolás üteme.

Júniusban a betárolt mennyiség (6,4 TWh) 9%-kal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1%-on állt. A régió tárolóiban júniusban Magyarországon, Horvátországban és Ukrajnában alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában, Ausztria és Szlovákia viszont magasabb töltöttségi szintet ért el, mint tavaly. A magyar fogyasztás arányos tárolói szint nem érte el az Unió által elvárt 35%-ot, de az uniós átlagot jelentősen meghaladta a hónap végén.