Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
5

ISO 50001 - Energiairányítási rendszer

ISO 50001 - Mi is pontosan?

Az ISO 50001 megfogalmazza a szervezetek számára az energiairányítási rendszerek létrehozásához szükséges követelményrendszert.

Az ISO 50001 bevezetése előnyt nyújt kis és nagy szervezetek számára is, mind a köz- és magánszférában, gyártó vállalatok és szolgáltatók számára egyaránt, a világ minden pontján. A szabvány keretrendszert biztosít gyárak, kereskedelmi, kormányzati rendszerek energiagazdálkodásához.

Energia Irányítási Rendszer - Miért fontos?

Az energia elérhetősége fontos minden szervezet számára, és az egyik fő költségtényező a vállalat tevékenységétől függetlenül. A gazdasági költségek mellett az energiafelhasználással kapcsolatban felmerülhetnek környezetvédelmi és társadalmi költségek is az erőforrások kimerítése és a klímaváltozáshoz való hozzájárulása által.

Az új erőforrások, valamint a megújuló technológiák kiépítése és alkalmazása időt vesz igénybe. A szervezetek önmagukban nincsenek ráhatással az energiaárakra, a kormányzati politikára vagy a globális gazdaságra, de az energia felhasználás menedzselését mindenki kézben tudja tartani MOST az új ISO 50001 energia irányítási rendszerrel.

Az energiaforrások felhasználásának optimalizálása fokozza az energiahatékonyságot, ezáltal csökkentve az energiaköltségeket. Az ISO 50001 alapja egy már világszerte megismert és bevezetett rendszermodell, így megkönnyítve az energiairányítási rendszer alkalmazását.

ISO 50001 ábra

ISO 50001 - Mire lehet számítani?

A szabvány célja, hogy megvalósítsa a következőket:

  • támogatja a szervezeteket a meglévő energia fogyasztási eszközök jobb kihasználásában
  • segít a vállalatoknak az új energiahatékony technológiák értékelésében és bevezetésük priorizálásban
  • biztosítja a vezetői elkötelezettséget a hatékony energiagazdálkodás mellett
  • a vezetői elkötelezettség és példamutatás elősegíti az energiahatékony gondolkodás beépülését a szervezetbe - a dolgozók mindennapjaiba is
  • demonstrálja az ügyfelek felé a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségét, ezáltal növekvő vállalati presztízst, versenyelőnyt jelenthet a rendszerrel még nem rendelkező versenytársakkal szemben
  • elősegíti a vállalat üvegházhatású gázok kibocsátásának és más káros környezeti hatások csökkentésére irányuló projektek megvalósítását
  • versenyképesség növelése

A rendszer integrálható már meglévő irányítási rendszerekbe: Az ISO 50001 szabvány felépítése és követelménye nagyon hasonló az ISO 14001 szabványéhoz. Ennek köszönhetően azon vállalatoknál, ahol korábban már bevezetésre került egy magas színvonalú környezetközpontú irányítási rendszer, gyorsan és egyszerűen bevezetésre kerülhet az energiagazdálkodási irányítási rendszer is.

Energiatervezés folyamata

Az ISO 50001 szabvány által előírt energiatervezés folyamata

Szolgáltatásunk keretében végigvezetjük vállalatát az energia irányítási rendszer bevezetésének lépésein, hogy Ön is kihasználhassa ezeket az előnyöket.

Az ISO 50001 és az ISO14001 közötti különbségekről ide kattintva bővebben tájékozódhat.

2018. augusztus 21-én megjelent az ISO 50001 korszerűsített változata, amely az 50001:2011-et váltja le. A sikeres előkészítés és az angol nyelvű kiadás 2019. januári megjelenését követően hazánkban 2019. április 1-jén tették közzé az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018) nemzeti szabvány hivatalos magyar nyelvű változatát. Az új szabvánnyal kapcsolatos információkat ezen a linken találhat.

További információért, ajánlatkérésért vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.