Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
5

ISO14001 és ISO50001 közötti különbségek

Köszönhetően annak, hogy az ISO14001 a 1990-es években történt bevezetése óta igen széles körben elterjedt, ezt a szabványt nem kell részletesen bemutatni a vállalatoknak.

Ennek az összefoglalónak a célja, hogy összehasonlítsa az ISO14001 szabványt a sokkal újabb, és az energiagazdálkodásra vonatkozóan konkrétabb célokat és elvárásokat megfogalmazó ISO50001-gyel, annak érdekében, hogy rávilágítsunk miben segítheti vállalatát a rendszer bevezetése.

Az ISO50001 képviseli az energia menedzsment területen kidolgozott bevált gyakorlatot (best practise), mely a már meglévő nemzeti és regionális normákra és kezdeményezésekre épül.

A szabvány kidolgozásában éveken át több mint 60 országból összegyűlő energia menedzsment szakértő csapat vett részt.
Az ISO50001 az ISO irányítási rendszerek közös elemeire épül, ezáltal biztosítva a magas szintű kompatibilitást olyan más ISO szabványokkal, mint a 9001 vagy az ISO14001.

Az ISO50001 segíti a vállalkozásokat olyan folyamatok megtervezésében és bevezetésében, melyekkel megérthetik jelenlegi energiafelhasználásukat, olyan célok és cselekvési tervek megfogalmazásában, melyek segítik az energia fogyasztás csökkentését, és a energia hatékonyság javítására irányuló programok sorrendbe rendezését.

A szabvány bármely szervezetben bevezethető, függetlenül a méretétől, tevékenységi szektortól, és földrajzi elhelyezkedéstől, de különösen javasoljuk, ha a vállalat energiaigényes szektorban tevékenykedik, vagy a szigorú üvegházhatású gázkibocsátási szabályoknak kell megfelelniük.

Noha az ISO50001 szorosan igazodik az ISO 14001 szabványhoz, az előbbi nagyobb hangsúlyt fektet az energiahatékonyság folyamatos fejlesztésére.

Az ezt követő táblázat célja, hogy lépésről lépésre összehasonlítsa a két szabványt, kiemelve a különbségeket.