Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megjelent a telepítendő almérőkkel kapcsolatos MEKH rendelet

2020. január 16-án a Magyar Közlöny 2020. évi 8. számában megjelent a régóta várt almérési rendelet, vagyis az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet.

A rendelet értelmében 2021. január 1-jétől az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett gazdálkodó szervezetek kötelesek az alábbi villamosenergia felhasználási pontokra mérőműszereket felszerelni:

- a 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezésekre (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések),

- a 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezésekre,

- azokra az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezésekre -az előző két kategória eszközeit figyelmen kívül hagyva-, amelyek esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 200 kW-ot.

Az almérésekkel kapcsolatban 2 mentességi lehetőséget tartalmaz a rendelet.

Nem kell almérőt felszerelni a fent említett villamosenergia-felhasználási pontokra, ha a villamosenergia-felhasználás a beépített teljesítmény és az üzemidő alapján meghatározható. Azonban a rendelet értelmében a villamosenergia-felhasználás a beépített teljesítmény és az üzemidő alapján nem határozható meg, ha a berendezések a beépített teljesítménynél alacsonyabb teljesítményszinten is üzemszerűen tudnak működni, vagy működésüket képesek leállítani, amit üzemóra-számláló nem rögzít.

Az almérő-felszerelési kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyek üzemideje a tárgyévet megelőző három év átlagában a 2000 üzemóra/év értéket nem haladják meg.

A rendelet tartalmaz továbbá egy szigorítást is, ugyanis 2022. január 1-jétől a fenti követelmények helyett az alábbiak lépnek hatályba:

- 50 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezésekre (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések),

- 70 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezésekre,

- azokra az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezésekre -az előző két kategória eszközeit figyelmen kívül hagyva-, amelyek esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot.

A mentesség 2022 januárjától az alábbiak szerint alakul: Az almérő-felszerelési kötelezettség alól mentesülnek azok a berendezések, amelyek üzemideje a tárgyévet megelőző három év átlagában a 1000 üzemóra/év értéket nem haladják meg.


A mérőkkel szembeni elvárásokat a következőképpen határozza meg a rendelet:

- legfeljebb 3%-os hibahatárértéken belüli és legalább negyedóránkénti mérésre, valamint a mérési adatok tárolására és továbbítására legyen alkalmas, 
- az elszámolási mérő által mért villamosenergia-fogyasztás megosztására vagy
- egyes villamosenergia-fogyasztó készülékek villamosenergia-fogyasztásának elkülönült mérésére szolgáljon.

Érdemes az almérők felszerelésének tervezése során figyelembe venni, hogy a mérők megrendelése, felszerelés kivitelezése és beüzemelése akár több hónapot is igénybe vehet.

Az energetikai szakreferens feladata az almérők által mért fogyasztási adatok nyilvántartása az energetikai folyamatok, illetve megtakarítások nyomon követése érdekében és ezeket a mért fogyasztási adatokat a havi és éves szakreferens riportokban szerepeltetnie kell. (Ezt a kötelezettséget az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 21/B. § írja elő.)

A megjelent rendelet erre a linkre kattintva elolvasható.

A kötelezettség teljesítésének módja számos kérdést vet fel. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal segítségével igyekeztünk összefogalni a legfontosabbakat. Ide kattintva megtekintheti őket.