Menerko - Optimális energiamenedzsment

Az energia audit részletes, mért adatokon alapuló vizsgálat. Célja az energiahordozók és költségeik meghatározása, a veszteségek feltárása.

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
5

 

Energia audit

Az EU átfogó energiastratégiája keretében 2015 májusától minden hazánkban működő nagyvállalat részére kötelezővé tette a négyévenként esedékes energetikai auditálást. Természetesen az energetikai audit szolgáltatást nem kizárólag a nagyvállalatok kérvényezhetik, hanem bárki, aki szeretne energiahatékonyságának növelésével energiafelhasználását csökkenteni fogyasztásának mértékétől és jellegétől függetlenül.

Miért hasznos az energetikai audit? Egyrészt nagyon fontos a környezetterhelés szempontjából: energiafelhasználásunk optimalizálásával csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást, ezzel pedig a globális felmelegedés megállításában vállalunk jelentős részt. Másrészt fogyasztásunk elemzésével rálátást kaphatunk azokra a folyamatokra, módszerekre, mellyel energiát veszítünk, vagyis pazarlunk.

Az energetikai audit módszere

Az energetikai auditálás részletes, mért adatokon alapuló vizsgálat, amelynek célja az energiahordozók és költségeik meghatározása, ellenőrzése, a veszteségek feltárása, illetve lehetőség szerint költséghatékonyabb energia-felhasználási megoldások alkalmazása.

Energia audit szolgáltatásunk keretében

 • megvizsgáljuk az épület gáz- és villamosenergia-számláit,
 • ellenőrizzük a szolgáltatói szerződéseket,
 • ellenőrizzük a fogyasztásmérők adatait,
 • elemzéseket végzünk az energiafelhasználásról,
 • feltárjuk a hálózati, kereskedői túlszámlázásokból, téves számlázásokból visszaigényelhető túlfizetési tételeket,
 • feltárjuk az esetleges megtakarítási lehetőségeket,
 • optimalizáljuk a szerződéses paramétereket a ténylegesen felhasznált energiához igazítva.
 • részletes energia audit-jelentést készítünk mindezekről.

 

Mit foglal magában az energetika audit jelentés?

A jelentés a teljes körű energia elemzés végeredményét tartalmazza, valamint javaslatokat az energia- és költségmegtakarításra, tervezett új beruházásokra vonatkozóan. Ismerteti a jelenlegi energiafelhasználásokat, fogyasztásokat, azonosítja a legfontosabb energiafogyasztó berendezéseket.
Igény esetén az energetika audit jelentés kiegészíthető az energetikai pályázatokhoz szükséges dokumentációval.

Energetikai auditálás energetikai pályázatok keretében

Amennyiben energiafelhasználással kapcsolatos korszerűsítési pályázatot nyújtunk be, úgy kötelező elvégeztetni az energetikai auditálást. Ennek részeként az auditor számításokat végez, amelyekből kiderül, adott állapotában mekkora az épület energiafelhasználásának mértéke az (mennyire veszteséges), illetve hogy milyen mértékű energiamegtakarítás várható a fejlesztéstől.

Az audit az alábbi javaslatokat fogalmazza meg:

 • azonnal elérhető megtakarítási javaslatok
 • szerződéses paraméterek megváltoztatásával kapcsolatos javaslatok (villamosenergia-beszerzés versenyeztetése, hálózathasználati szerződésben foglalt paraméterek optimalizálása, stb.)
 • műszaki beruházásra vonatkozó javaslatok

 

Az energetika auditálás folyamata a gyakorlatban

 1. Személyes találkozó a létesítmények üzemeltetésével kapcsolatban kompetens személyekkel. Cél az adott létesítmény energiarendszereinek, üzemeltetési és karbantartási eljárásainak megismerése, valamint a várható fejlesztések és minden egyéb információ megismerése, amely az üzemeltetéshez kapcsolódik.
 2. A létesítményre vonatkozó dokumentációk (építészeti, gépészeti, elektromos tervrajzok, üzemeltetési és karbantartási naplók), energiaszerződések (alkalmazott tarifák, kedvezmények), utolsó 3 év közmű számlái (energiahasználat, energiaigény) áttekintése és elemzése.
 3. Igény esetén lehetőség van a létesítmények bejárására a szerkezeti, világítástechnikai, mechanikus, villamos- vagy más energiafogyasztók megismerése céljából, további mérések végzésével.
 4. A szóba jöhető energia-megtakarítási lehetőségek feltárása és értékelése.
 5. Záró audit jelentés elkészítése a gazdasági és működési elemzések alapján.

Épületenergetikai szolgáltatásunk tartalmazza az energetika auditot is, kiegészítve azt részletesebb energetikai mérésekkel.

A nagyvállalati auditról röviden

A kötelező törvényi auditról a 2012/27/EU irányelv rendelkezik. Az auditnak törvényileg meghatározottan három részből kell felépülnie: az ingatlanokra vonatkozó szemléből, a folyamatok felülvizsgálatából, illetve a szállításra vonatkozó kontrollból.

Az energetikai audit háromféle kategóriában részletezi az energiamegtakarítás lehetőségeit: lényeges ráfordítás nélküli megtakarítás, úgy, mint a szemléletváltással, tudatosság növelésével előidézhető változások; a kis ráfordítással megoldható energiamegtakarítási eljárások, végül pedig a jelentős beruházást igénylő, nagyobb volumenű, részletes korszerűsítési fejlesztések.

Az energetikai auditálást csak a Magyar Mérnöki Kamara által hitelesített szakember végezheti. Az akkreditált energetikai auditorok listáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tartja számon. Amennyiben a szakember munkavégzése során anyagi kárt okozó hibát követ el, úgy a biztosító ezt a kárt rendezi, ha az auditor rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy cégünk összes auditora rendelkezik ezzel a biztosítással.

A törvény szerinti energia audit szolgáltatásunkról ide kattintva olvashat bővebben.

Forduljon hozzánk bizalommal.