Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

2024. január 1-vel módosultak a villlamosenergia rendszehasználati díjak

rehd díjakA villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 519/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2023. december 15. napon tájékoztató hirdetményt tett közzé honlapján a 2024. január 1. napjától érvényes villamos energia rendszerhasználati díjakról.

A MEKH H5847/2023. számú határozata szerint 2024. január 1-jétől jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak. A rendszerhasználati díj részét képező átviteli díj ~31% kerül kevesebbe, míg az elosztási díjak csökkenése – feszültségszinttől függően – ~7-68% közötti mértéket tesz ki, ami az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár ~32-52%-os díjmérséklést jelent.

 

 Az átviteli díj mellett jelentős csökkenés figyelhető meg az elosztói forgalmi díj esetében (NAF és NAF/KÖF esetében 70% feletti). Ennél a díjtételnél a kisfeszültségű profilos és a vezérelt fogyasztók esetében történt csak díjtétel növekedés. Azonban ki kell emelni, hogy a KIF II. esetében a díjnövekedés 47%-os.

RHD1.png

A teljesítménydíjak tekintetében a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű csatlakozások esetében csökkentek a díjtételek, a többi kategória esetében kisebb mértékű (10% körüli) növekedés figyelhető meg.

Az elosztói alapdíj esetében viszont ~31%-kal növekedtek a díjak. Ez alól kivételt képeznek a kisfeszültségű profilos és vezérelt csatlakozások, ugyanis ezeknek a csatlakozásoknak a díjtételei nem változtak.
Az elosztói meddő energia díja egységesen 5%-kal csökkent.

RHD2