Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.05.

villamos energia 202205Májusban az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1,1%-kal volt magasabb 2022 májusában, mint az előző év azonos hónapjában. Továbbra is a francia fogyasztás csökkenése volt a legnagyobb, míg a német fogyasztás stagnált, a többi ország fogyasztása pedig nőtt 4-6%-kal.

Az árak az európai másnapi piacon továbbra is kétszer akkorák, mint tavaly. A legmagasabb ár Olaszországban volt. A második legmagasabb a balkáni-régió árai voltak, amelyhez Magyarország is tartozik. Ezt a francia árak követték, amelyek a legmagasabbak voltak Nyugat-Európában, az alacsony francia termelésnek köszönhetően.

A francia atomerőművi termelés csökkenése továbbra is meghatározza a nyugat-európai villamosenergia-kínálat alakulását: a francia termelés több mint 17%-kal csökkent, ezen belül a nukleáris termelés 25%-kal volt alacsonyabb. Ez a csökkenés olyan nagyságú volt, hogy az ország nettó importőrré vált. A kieső nukleáris forrásokat fosszilis erőművek pótolták, a szénerőművi termelés 50%-kal, a gázerőművi 23%-kal volt magasabb, mint egy éve. A fosszilis termelés súlya összességében 31,8% volt, míg a megújulóké 38,1%-ot tett ki. 

A májusi hazai bruttó fogyasztás és maximális rendszerterhelés a 2021. májusi szinten alakult. A hőmérséklet sem befolyásolta a fogyasztást, ugyanis a hőmérséklet pont abban a tartományban mozgott, ahol már nincs érdemi fűtési, de még nincs hűtési igény sem. 

A hazai átlagos órás termelés 2%-kal volt alacsonyabb, mint áprilisban. A Dumaneti G3 karbantartás miatt nem üzemelt. Ennek ellenére az aggregált gáztüzelésű erőművi termelés nőtt az előző hónaphoz képest, ui. a villamosenergia-ár növekedése, ill. a gázárak mérséklődése az alacsonyabb hatékonyságú földgázüzemű erőmű termelését is támogatta. A kisebb gázüzemű erőművek termelése 12%-kal nőtt, míg a megújulóké 3%-kal csökkent. A naperőművi termelés ebben a hónapban május 19-én érte el a maximumát 1762 MW-os értékkel. 

Májusban további 6%-kal csökkent a rendelkezésre álló termelőkapacitások nagysága. A Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése volt a két legmeghatározóbb esemény. A fűtési szezon vége csökkentette az egyéb földgázüzemű erőművi kapacitásokat. 

A régiós piacok az első és a harmadik héten, alacsony német szélerőművi termelés mellett, együtt mozogtak. A hónap második hetében a magasabb szélerőművi termelés, az északi kapacitások (osztrák, szlovák) csökkenése és a részleges piac szétválás miatt megnőtt a magyar-német spread nagysága. Az hónap utolsó hetében is nagy árkülönbség alakult ki, amely oka a magas német szélerőművi termelés és a német, osztrák csütörtöki ünnepnap volt.

masnapi zsinortermek 202205

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

A hazai DAM árak csökkenő tendenciája is megtört. Az alacsony német szélerőművi termelés és a megemelkedő balkáni importigény a hazai piacon is áremelkedést hozott. Munkanapokon az árak 200–250 € közötti szinten maradtak továbbra is, ami az előző hónap áraihoz hasonló árszintet jelent, viszont a hétvégi árak magasabbak voltak, így alakult ki a magasabb havi átlagár. A kiugró május 11-i ár kialakulását a piacok részleges szétkapcsolódása is befolyásolta (megszűnt a szlovák–magyar áramlás).

masnapi zsinortermek a regioban 202205

 

2. ábra:MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A jövő évi tényezőárak közül a szén ára emelkedett leginkább, 13%-kal. Noha a szén iránt májusban gyenge volt a kereslet, máj. 20-ra 23%-kal drágult, amelynek az oka az orosz-ukrán háború kapcsán bevezetendő embargós lépések körüli bizonytalanság volt. A földgáz árának havi változása pedig egyértelműen az embargó körüli információk és álláspontok változásához kapcsolódik. Az olajár 5%-kal nőtt, míg a CO2 -kvóta ára stagnált ebben a hónapban.

következő evi termek ara 202205

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A villamos energia árának emelkedése meghaladta a tényezőárakét, 19%-kal emelkedett. (21. ábra) A magyar éves termék ára követi a német termék árát. A magyar–német spread abszolút nagysága azonban a hónap eleji 10 €/MWh-ról 6-7 €/MWh-ra csökkent.

következő_evi_termek_ara_egyes_kereskedelmi_helyeken_202205.png4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

(forrás:mekh.hu)