Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.07.

villamos energia-piaci bezsámoloAz öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1%-kal nőtt az előző év júliusához képest. A közép-európai régió fogyasztása pedig 4%-kal csökkent.

Az árak az európai másnapi piacon továbbra is nagyságrendekkel magasabbak, mint tavaly. A legmagasabb ár továbbra is Olaszországban volt (456 €/MWh). A balkáni régió árai továbbra is alacsonyabbak voltak, mint a francia ár. A magas francia árszínvonal az alacsony francia termelésnek köszönhető. A német, holland, cseh árak követik a balkáni régió árat, mintegy 40 €-val alacsonyabb szinten.

A francia atomerőművi termelés csökkenése továbbra is meghatározza a nyugat-európai villamosenergia-kínálat alakulását: a francia termelés 23%-kal csökkent, ezen belül a nukleáris termelés 34%-kal volt alacsonyabb. Ez a csökkenés olyan nagyságú, hogy az ország nettó importja új csúcsot ért el (4000 MWh feletti érték). Különösen megugrott az import a spanyol irányból, ahol állami támogatást vezettek be a gáztüzelésű termelőknek, de nőtt a német import is. A kieső nukleáris forrásokat fosszilis erőművek pótolták, a szénerőművi termelés 27%-kal, a gázerőművi pedig 26%-kal emelkedett az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Továbbra is rendkívül alacsony volt a vízierőművi termelés is: 28,6%-kal kisebb, mint tavaly ilyenkor. A fosszilis termelés súlya összességében 37,6% volt, míg a megújulóké 34,1%-ot tett ki.

A júliusi hazai bruttó fogyasztás 5,5%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és a maximális rendszerterhelés is 2%-kal alacsonyabb volt, mint a múlt évi. Az előző év júliusához képesti visszaesés nagyságában azonban az is szerepet játszik, hogy a tavalyi július még az ideinél is melegebb volt. A legmagasabb eltérés a korábbi évek átlaghőmérsékletétől júl. 23-án volt, ekkor a napi átlaghőmérséklet 5,8 fokkal volt magasabb a korábbiaknál, a fogyasztás pedig azon a napon emiatt becsléseink szerint 8,8%-kal nőtt. Ebben a hónapban több mint 6%-kal nőtt a TIT értéke júniushoz képest, amelynek oka alapvetően a folyamatos maximum körüli paksi rendelkezésre állás, ill. a Dunamenti G3 karbantartásának a befejezése. A termelés mintegy 4%-kal volt magasabb, mint júniusban. A Dunamenti G3 visszatért a karbantartásról, és mivel az árak nagyon magasak voltak, az új kombinált ciklusú erőművek termelése 64%-kal nőtt és az órás átlagos termelés elérte az 547 MW-t. Ezzel párhuzamosan csökkent az alacsonyabb hatékonyságú gázos egységek termelése. A megújulók átlagos órás termelése az előző hónap szintjén maradt. Három nap is havi maximumot ért el a naperőművi termelés: júl. 13-án, 18-án és 20-án egyaránt 1810 MW körül alakult.

A piacok viszonylag magas német szélerőművi termelés mellett, jellemzően együtt mozogtak a hónap első felében. A harmadik héttől a magyarországi hőhullám megérkeztével a Magyarország körüli régió árai elszakadtak a némettől. A hónap utolsó hetének magas árai már a földgázpiaci hatások következménye, amelyet a német és osztrák piacon a hét elején tudott mérsékelni a megugró szélerőművi termelés.

masnapi zsinortermek 202207

1. Ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

A hazai DAM árakat is alapvetően meghatározta a gázárak mozgása, ill. a hónap során fellépő hőhullámok. A hónap utolsó hetében újabb árcsúcsok jelentek meg: júl. 25-én a 20 órás ár meghaladta a 735 €-t.

masnapi zsinortermek mo 202207

2. Ábra:MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

Az áramlás alapú kapacitásszámítás (flow-based capacity calculation) bevezetése óta mintegy 1000 MW-tal magasabb az importlehetőségek elméleti maximuma, és az érintett határok összességénél ez minimum 6000 MW körül alakult. Ebben a hónapban is jellemző volt az észak–déli áramlás, habár Románia is jellemzően exportált Magyarországra. Megjelent a szlovén irány is, ide jellemzően exportált Magyarország ebben a hónapban, volt olyan nap, ahol ez az export elérte a 400 MWh-ás átlagot.

 A hónap során a jövő évi szállítású földgáz és a szén ára nagy kilengéseket mutatott. A földgáz árát továbbra is az orosz-ukrán háborúhoz kapcsolódó folyamatok befolyásolják döntően. Az Északi Áramlat további kapacitáscsökkentése ismét ugrásszerű fölgázár-emelkedéshez vezetett. A hónap végére a földgáz ára mintegy 38%-kal nőtt. A szén ára is jelentősen nőtt, ebben a hónapban 12%-kal. A hónap végén meginduló csökkenés a kínai termelés növelésére tett lépésekhez kapcsolható. A kőolaj ára júliusban nem változott, míg a CO2 -kvóta ára 8%-kal csökkent, amely kapcsolódik a kvóta kínálatának némi növeléséhez kapcsolódó EU-s elképzelésekhez. A villamos energia árának növekedése a szén és földgáz áremelkedési üteme között helyezkedett ismét el: júliusban 22%-ot emelkedett.

következo evi fundamentalis tenyezok202207

 

3. Ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A magyar éves termék követte a német termék árát és ebben a hónapban 24%-kal emelkedett. Július végén az elszámolóár 388 €/MWh volt. A spread nagysága is ugrásszerűen megnőtt 27 €-ra, amely százalékos arányban 7,4%-ot jelent. Ez érezhető növekedés az előző hónap végi 5,5%-hoz képest

következo_evi_ermek_202207.png

4. Ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(forrás:mekh.hu)