Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2022.05

foldgaz 202205A hónap elején a lengyel és bolgár gázszerződések felmondása, majd az egyik ukrán tranzitútvonal lezárása növelte az európai árak volatilitását, a hónap végére azonban csökkent a TTF-en kereskedett havi termékár. Az északnyugat-európai LNG-terminálok telítettsége miatti keresletcsökkenés, valamint a gyenge kínai LNG-kereslet mérsékelte a globális gázpiaci versengést a forrásokért. A tartósan magas kereslet miatt a Henry Hub árak rekord magasságba emelkedtek.

 

forward arak alakulasa 202203

 

1. ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

A továbbra is magas LNG-import lehetővé tette az európai tárolófeltöltés gyors ütemű előrehaladását, ami nyugtatta a piacokat, és ezáltal hozzájárult az árak mérséklődéséhez.  A napi termék árának legmagasabb értéke 103–107 €/MWh volt, a záróárak 87–93 €/MWh között alakultak. A CEEGEXen egy nap kivételével a TTF árai felett kereskedtek a hónapban.

spot gazarak 202205

 

2. ábra:SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

Májusban a 2023-as termék ára tovább emelkedett, azonban a 2024. és 2025. éves termékek árai csökkentek. A 2023. éves termék ára 78,77 €/MWh-ról 81,74 €/MWh-ra növekedett. A 2024. éves termék 62,29 €/MWh-ról 61,86 €/MWh-ra csökkent, a 2025. éves termék ára 47,80 €/MWh-n zárta a hónapot, bár mindkettő növekedésbe fordult a hónap utolsó hetén. Az orosz földgáz helyettesítésére középtávon várhatóan rendelkezésre álló pótlólagos források – LNG-cseppfolyósító és -fogadó infrastruktúrafejlesztések –, valamint a középtávon már érvényesülő uniós keresletcsökkentő intézkedések hatása a határidős árak csökkenéséhez vezethettek.

kovetkezo evi arak 202205

 

3. ábra:AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül májusban a szén euróban mért ára 13,7%-kal, az olaj ára 5,9%-kal nőtt, a szén-dioxid-kvóta ára nem változott a megelőző hónap záróárához képest. A szén-dioxid-kvóta ára 86,9 €/t értéken, a szén 242,15 $/t áron zárta a hónapot. A Brent olaj árjegyzése a záráskor 96,8 $/hordó volt.fundamentalis_tenyezok_202205.png

 

4. ábra: A 2023. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

Májusban 5%-kal kevesebb import érkezett Európába, mint egy évvel korábban. Az áprilisi visszaesés után az orosz import májusban tovább csökkent. A rubel fizetés el nem fogadása miatt a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt, Ukrajnában pedig kiesett a Szohranovka tranzitútvonal (összesen -220 TWh /év). A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítás is korlátozásra kerül (összesen -80 TWh /év).
Az orosz import visszaesését a kimagasló LNG-import és a norvég források sem tudták ellensúlyozni. Áprilishoz képest valamennyi európai forrás volumene csökkent. Az orosz forrásokat tekintve az ukrán vonalon a napi importmennyiség a hónap végére kevesebb mint felére esett vissza, a Jamal útvonalon pedig május 17-től teljesen leállt a szállítás. A balti vezetéken is visszaesett a szállítás a finn export leállításával, a Török Áramlaton pedig a bolgár szerződés felmondásával csökkent a forgalom. Az Északi Áramlaton május hónapban stabil volt a szállított volumen.

Május hónapban a hazai napi átlaghőmérséklet 17,5 C° volt, magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél. A felhasználás (4,5 TWh) az előző évihez képest 32%- kal csökkent. A fogyasztás szerkezetéről részletes adat április hónapról érhető el. Az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 12%-kal, a marginális, nem lakossági rész 7%-kal csökkent. Az átlagosnál melegebb április hónap alacsonyabb fűtési igénye magyarázhatja a csökkenést. Az erőművi felhasználás 9%-kal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 17%-kal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető. A májusi kereslet komponensei közül csak az erőművi áramtermelésről áll rendelkezésre adat, amely 20%-kal csökkent az előző évi szinthez képest.

Az áprilisi földgázellátásban a betárolási időszak kezdetével a rendelkezésre álló földgázmennyiségből az import és a termelés megoszlása 90% és 10%. A jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett a betárolás mennyisége a megelőző évi szintnél 46%-kal, a nettó import 2%-kal volt magasabb.

Májusban a betárolt mennyiség (7 TWh) 48%-kal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában (4,73 TWh). A tárolók 20,76 TWh készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 30,1%-on állt. A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában. Az uniós havi betárolt mennyiség meghaladja a megelőző öt év májusára jellemzőt és 10 százalékponttal magasabb, mint egy éve.

(forrás:mekh.hu)