Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Előrébb mozdulhat a déli gázszállítás

gazszallitasPénteken közel 200 millió eurós támogatási szerződést írnak alá Budapesten a bolgár–román–magyar–osztrák gázfolyosó (BRUA) romániai szakaszának kiépítéséről a Bruxinfo értesülése szerint.

 

 

A vezetéken Délkelet-Európa felől érkezhetne földgáz Magyarországra. Az útvonal egyes részei már léteznek, a bolgár–román összekötőt például heteken belül átadhatják. Későbbre várható az útvonal egy másik eleme, a magyar–román határösszekötő vezeték három új kompresszorral való kiegészítése, de a fenti támogatásból e beruházás költségeire is jutna. A BRUA-folyosóhoz azért ad az EU pénzt, mert a projekt révén csökkenhet a térség orosz gázszállítástól való függősége.

Az internetes portál úgy tudja, a pénteki budapesti eseményen a térség országainak miniszterei, Maros Sefcovic, az energiaunió alelnöke, és Miguel Arias Canete klíma- és energiapolitikai biztos vesznek részt. Aznap írhatják alá a görög–bolgár–román–magyar „vertikális gázfolyosóra" vonatkozó egyetértési nyilatkozatot is. Az eseményen egyúttal ismertetik majd a CESEC néven tavaly indított folyamat első eredményeit, amelynek a térségbeli országok meglévő infrastruktúráit kell erősíteni drága és új óriásvezetékek építése helyett.


A román gázvezetékrendszer fejlesztése révén körülbelül 2020-tól Románián keresztül már olyan gázt is kaphat a térségünk, amely az addigra beindítandó, fekete-tengeri lelőhelyekről származik. Az éves mennyiség a Bruxinfo szerint évi több száz, de akár több milliárd köbméter is lehet. 2020-tól számíthatunk a Transz-adriai Gázvezetéken (TAP) ígért azeri gázra is, szintén a BRUA-n át. Várhatóan a jövő év harmadik negyedévére kibővítik az Athén környéki cseppfolyós gáz (LNG) terminált, ezen keresztül bármilyen forrású szénhidrogén továbbítható. LNG a Horvátország felől útvonalon is érkezhet Magyarországra, de ehhez még meg kell építeni a Krk szigetére tervezett LNG-fogadó állomást, és biztosítani kell a megfelelő kompresszornyomást a magyar–horvát határon.

(forrás:vg.hu)