Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Jelentősen csökken az ára a szélenergiának

szelenergia hollandiaA Shell, a Van Oord, az Eneco és a Mitsubishi/DGE alkotta konzorcium építheti meg a Borssele III és IV tengeri szélfarmokat Hollandiában, melyek összességében 700 megawatt kapacitással rendelkeznek majd.

 

A beruházás olyan alacsony költséggel valósul meg, amire eddig még nem volt példa. Az említett társaságok alkotta konzorcium nyerte meg a pályázatot a legújabb holland szélfarmok megépítésére, melyek költsége minden eddiginél alacsonyabb lesz, megawattóránként 54,5 euró. A kivitelezéshez és a működtetéshez továbbá mindössze 0,3 milliárd euró támogatást kap a projekt, ami jelentősen alacsonyabb az előzetesen várt 5 milliárd eurónál.

Az idei évben az új tengeri szélenergia beruházásoknál meredeken csökkenő árakat lehetett látni, júliusban a Dong Energy nyerte meg a Borssele I és II szélfarmok megépítésére kiírt tendert, akkor szintén rekordalacsonynak számító 72,7 euró/megawattóra áron. Néhány hónappal később szeptemberben a Vattenfall adott rekord alacsony árat a dán MW Vesterhav Syd és Vesterhav Nord szélfarmok megépítésére, 60 euró/megawattórát. Az európai tengeri szélenergiatermelés költségei persze nem szükségszerűen mérvadók világviszonylatban. A Bloomberg New Energy Finance novemberi adatai azt mutatták, hogy a legfrissebb benchmark előrejelzés a szélenergiatermelés költségeire 118 euró/megawattóra, ami 22 százalékkal alacsonyabb az idei első féléves költségbecslésnél és 28 százalékkal alacsonyabb a 2015 második féléves költségeknél.

Az árak csökkenésében mindenképpen szerepet játszott, hogy meglehetősen nagy verseny alakult ki a legutóbb Hollandiában és Dániában kiírt szélerőmű tendereken, a briteknél azonban a mélyebb vizek miatti magasabb költségek relatíve magasan tartották még a globális termelési árakat. A holland gazdasági miniszter elmondása szerint amennyiben az áramárak várakozásaiknak megfelelően alakulnak, mintegy 7,5 év múlva támogatás sem kell már a tengeri szélenergia termeléshez, írja a portfolio.hu.

(forrás:alternativenergia.hu)