Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Hatékonyabb energia szabályozást sürgetnek a nagyvállalatok

energiamixHatározottabb, a megújuló energiaforrások felhasználását támogató politikát látna szívesen az európai unió területén egy 15 nagyvállalatból álló csoport.

 

 

 

 

Sokkal határozottabb megújuló energiaforrások felhasználását támogató politikát látna szívesen az európai unió területén egy 15 nagyvállalatból álló csoport. A The Prince of Wale's Corporate Leaders Group által publikált jelentés a jelenlegi uniós megújuló energia politika hatékonyságát vizsgálta, kifejezetten arra fókuszálva, hogy az mennyiben támogatja a megújuló energia felhasználást, illetve hogy a hatályban lévő jogszabályokat miként lehetne tökéletesíteni.

A jelentés készítő Európában aktív, nemzetközi nagyvállalatok véleményét kérték ki. A 15 cég között szerepelt például a Philips, az IKEA, és a Tesco. A kutatócég a válaszok alapján megállapította: a megújuló energiaforrásokat támogató tendencia az Európai Unióban nem jó. A megkérdezettek szerint a szabályok egyáltalán nem konzisztensek, azok meglehetősen homályosak, a nem kevésbé ambiciózus vállalások pedig lassítják az alacsony karbonintenzitású energiamix felé való átmenetet.

A megújuló energiaforrások részaránya sem jó a társaságok szerint, azok jelenlegi állapotukban megakadályozzák a befektetéseket, az egyes tagállamok szintjén pedig az egyértelműség hiánya a döntéshozást is hátráltatja. A csoport ennek megoldására azt tartaná jónak, ha tagállamok a mostaninál jóval ambiciózusabbak lennének, a megújuló energia tekintetében, vagyis ha jóval többet áldoznának a területen. Az Európai Bizottság által rögzített direktíva szerint a tagállamoknak nem kötelezően 27 százalékos arányban kellene megújuló energiaforrásokat használniuk 2020-ra. Ez a megkérdezett 15 vállalat szerint kevés, ezt az arányt emelni kellene.


A vállalatok a felmérés során közös álláspontként fogalmazták meg, hogy kívánalmaik eléréséhez szükségesnek látnának egy közös keretmegállapodást a tagországok és az Európai Unió között. Ezzel lehetőség adódna a határokon való átnyúlásos együttműködésre, azaz egy integrált energiapiac tervezésére, a regionális kooperációra és a teljesülés ellenőrzésére is.

 

(forrás vg.hu)