Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Eldőlt: a megújulók nyerték a versenyt az atomenergiával szemben

nuclear wind1Idén szeptemberben jött ki egy friss tanulmány a világ nukleáris iparáról, amelyet a Greenpeace Magyarország blogja ismertet. A World Nuclear Industry Status Report 2017 (WNISR) szerint a vita véget ért: a megújulók, főként a nap- és szélenergia, megnyerték a versenyt az atomenergiával szemben.

A jelentést minden évben kiadják, egyfajta helyzetelemzés ez, amit független szakértők állítanak ki a nukleáris iparágról. Politikamentesen, szakmai alapon tárgyalják az egyes országokat, a nagy energiacégeket, az iparág lehetséges jövőjét. A 267 oldalas jelentésben szerepel benne egy külön fejezet a megújulók és atomerőművek "versengése" témakörben, illetve Magyarországról is tesznek fontos megállapításokat.

A riport főbb megállapítása így foglalható össze: a világnak azon a részén, ahol versenyző villamosenergia-piac működik, egyetlenegy atomerőmű-építést sem kezdeményeztek.

A WNISR szerint atomerőművek ott épülnek, ahol – mint Magyarországon is – a kormány (illetve: rajta keresztül, önként vagy kényszerből) a fogyasztó vállalja a nukleáris beruházás költségtúllépésének és késedelmének kockázatát.

Nézzük a tényeket:

1997 óta négyszer több energiát termeltek megújuló energiából kilowattórában, mint atomerőművekből.

1996 óta a világ teljes áramtermeléséből kihasított atomenergia aránya 17,5 százalékról 10,5 százalékra csökkent.

Az építés alatt álló reaktorok száma tovább csökkent: 2013-ban még 68 projektet soroltak e kategóriába, ma már csak 53-at – ebből 20 Kínában található. Az „építés alatt" álló atomerőművek közül nyolc már több mint egy évtizede épül, három közülük több mint 30 éve.

Tavaly 13 ország indított el új reaktorépítési projektet, de a brazil Angra-3 máris leállt az országban a felső vezetést is megbuktató (és a reaktorépítési projekt menedzsmentjét is érintő) hatalmas korrupciós botrány miatt.

A nukleáris építőiparban a csőd a meghatározó: a történelem legnagyobb atomerőmű-gyártóját, a Westinghouse-t a Toshiba sem tudta megmenteni; a francia AREVA pedig, bár jelentős (5,3 milliárd dollárnyi) állami támogatást kapott, az utóbbi hat évben felhalmozott (12,3 milliárd dollár) veszteséget nem tudják kezelni másként, mint hogy a cég felszámolási stratégiát dolgoz ki.

A megújuló energia ezzel ellentétben olcsóbb, tisztább és biztonságosabb alternatíva a fosszilis tüzelőanyagokhoz, és főként a nukleáris energiatermeléshez viszonyítva.

A globális szélenergia-termelés 2016-ban 16 százalékkal (132 TWh-val), a napelemeké 30 százalékkal (77 TWh-val) nőtt. A nukleáris energiás 1,4 százalék 35 TWh pluszt jelentett.

Chile, Mexikó, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok új megújuló energiás projektjei termelési árban már verik a már üzemelő atomerőműveket: a 30 dollár/MWh már az atomerőművek átlagos termelési költségszintje alá került az USA-ban (ez utóbbi 2015-ben 35,5 dollár volt).

(Forrás:24.hu)