Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Felkészültek az idei télre az E.ON gáztárolói

 

"Ezzel a társaság négy tárolójában rendelkezésre áll a gázkereskedő cégek által lekötött kapacitásnak megfelelő mennyiség, és az E.ON technikailag készen áll arra, hogy azt az igények szerint kitárolja. A kereskedők az idei téli időszakra 30 millió köbméteres napi kitárolási csúcsot kötöttek le - mondta el az elnök. 

Az E.ON Földgáz Storage naponta több mint 50 millió köbmétert képes kitárolni, ami egy hideg téli napon akár Magyarország földgázfogyasztásának 50 százaléka. Magyarországon a legmagasabb napi fogyasztást 2006-ban mérték, napi 90 millió köbmétert. 

Az E.ON Földgáz Storage négy jelenlegi tárolója - a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti - összesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. A céget törvény kötelezi arra, hogy transzparens módon biztosítsa a hozzáférést a tárolókhoz a gázpiac összes szereplőjének, a földgázkereskedő cégeknek. A cégnek több mint 10 kereskedő partnere van, közülük a legfőbb az E.ON Földgáz Trade, amelytől a megrendelés 60 százaléka származik. Ugyanakkor évről évre nő a külső partnerek száma a szabad földgázpiac kiteljesedésével. 

Fritsch László üzemeltetésért felelős igazgatósági tag elmondta: a piaci helyzet miatt már a tavalyi fogyasztás is elmaradt a várakozástól, így a gázkereskedők a tavalyinál kisebb fogyasztásra számítanak az idén, s ezért kevesebb kapacitást kötöttek le. 2011-ben még 2,8 milliárd köbméter tárolására szerződtek. Ugyanakkor még érkezhet további lekötési igény, hiszen előfordulhat egy váratlan hideghullám, vagy egy újabb krízis a gázpiacon - jegyezte meg. 

A lekötött mennyiség az utóbbi években fokozatosan csökkent - tette hozzá Fritsch László. Ezt egyebek között azzal magyarázta, hogy a szűkülő gázpiacon az E.ON mellett még az állami finanszírozásban épült szőregi tároló is versenytárs. 

Axel Wietfeld rámutatott: a tárolási kapacitás elegendő Magyarországon, meg is haladja az aktuális igényeket. A tárolók fő szerepe jelenleg az, hogy lehetővé tegyék a kereskedői gázvásárlások szezonális kiegyenlítését, azt, hogy a kereskedők akkor vásárolhassanak, amikor az számukra előnyös. Emiatt a megrendelők számára fontos a tárolók rugalmas alkalmazkodása, és az E.ON ezt az előnyt biztosítja számukra. 

Az E.ON 2006 óta, amikor a magyarországi földgáz üzletágba beszállt, saját erőforrásból közel 200 millió eurót ruházott be a földgáztárolóiba. Kezdetben a tárolói kapacitásokat bővítette, azonban az infrastruktúra-fejlesztés folyamatos: az E.On Földgáz Storage évente 10 millió eurót fordít technológia-fejlesztésre, rekonstrukcióra. 

A két vezető elmondta: a szakmai prognózisok szerint a magyarországi gázfogyasztás a következő időszakban még stagnálni fog, azonban az előrejelzések európai uniós szinten 2035-ig a gázigény szignifikáns növekedését vetítik előre. Ez alapján a gáztárolás szerepének növekedésére kell számítani, hiszen Magyarország, csakúgy, mint az Európai Unió, erősen függ az import gáztól. Különösen nagy jelentőségük lesz a tárolóknak az ellátás biztonsága és rugalmassága szempontjából. Úgy vélték: az Európát érintő tervezett gázvezetékek megvalósítása szintén erősíteni fogja a tárolói pozíciókat. 

Az E.ON Földgáz Storage 2011-ben 43 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 24 milliárd forintos üzemi eredmény és 15,7 milliárd forint adó előtti eredmény mellett. A cég saját tőkéje 71 milliárd forint. Négy tárolójának telephelyén és budapesti központjában 180 embert foglalkoztat."

(forrás: portfolio.hu)