Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Molnár Boglárka, Zólyomi Rita: Az MSZ EN ISO 50001:2012 Energiairányítási szabvány követelményei az energiatervezés szempontjából III.* Az MSZ EN ISO 50001:2012 és az MSZ EN ISO 14001:2004 összehasonlítása

I. Bevezetés (Absztrakt):

A cikksorozat első két részében részletesen bemutattuk az MSZ EN ISO 50001:2012 Energiairányítási Rendszer szabványának felépítését, alkalmazási területeit, az energiatervezés előírásait és gyakorlati megvalósítását.

Azt érdemes tudni, hogy nem ez az első – és egyetlen- szabvány, mely az energiahatékonysággal és a szervezeten belüli energiaoptimalizálással foglalkozik. A sokak által már ismert MSZ EN ISO 14001:2004 Környezetirányítási szabvány (továbbiakban ISO 14001) fő célja, hogy a vállalatokat a természeti erőforrások felhasználásának csökkentésére, és a környezet terhelésének minimális szintre történő redukálására ösztönözze. Ebbe a megközelítésbe tökéletesen beleillik az energia felhasználásának újragondolása is, de maga a szabvány nem mondta ki kötelező jelleggel, hogy ezt is bele kell értelmezni, szabadságot adva a vállalatoknak.

Jelen cikkünk célja, hogy bemutassuk a két szabvány közötti hasonlóságokat, szemléltetve, hogy az ISO 14001 tanúsítással rendelkező szervezetek számára nem szükséges sokkal több energiát befektetni az új szabvány előírásainak teljesítéséhez.

Ha bejelentkezett oldalunkra, a teljes cikket meg tudja tekinteni.
Energetikai szakreferens