Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az ipar vegyes reakciója a dömpingellenes vámok bevezetésével kapcsolatban

kinai napelemAz Európai Bizottság bejelentette döntését. Kedden előálltak a kínai PV európai importjára szóló dömpingellenes vámokkal a, a szolár szektor és az EU tagállamok jelentős részének tiltakozása ellenére. 

Kezdetnek 11,8 %-os vámokat vezettek be, de ezek egészen 47,6%-ig fognak növekedni. Néhányan örültek a döntésnek, miközben a többiek vészjeleket látnak benne.

A kínaiak reakciója

Pekingben a reakció nem volt túl pozitív. A Kínai Gazdasági Minisztérium kijelentette, nagyon remélik, hogy a tárgyalásokat a lehető leghamarabb megkezdik. A minisztérium egy békés megoldást vár. Mindemellett az első láncreakció már látható a bor ágazatban : Kína kezdeményezte a dömpingellenes, valamint szubvencióellenes vizsgálatot az európai borok értékesítése ellen az országban. A francia kormány szerint ez egy iparági kereskedelmi háborúval fog végződni.

A kínai gyártó a China Sunergy (CSUN) európai marketing igazgatója, Andrea Bodenhagen elmondta a PV-magazinnak, hogy a vámok már várhatóak voltak és hálásak, amiért nem olyan magasak, mint az elején várhatóak voltak. Mindazonáltal, tette hozzá Bodenhagen, nem a vám a megfelelő eszköz az európai vállalatok versenyképességének növelésére.

Bodenhagen kijelentette, hogy a többi európai gyártónak tennie kell a saját feladatát és testre kell szabniuk a saját költségstratégiájukat ahelyett, hogy "várnak a segítségre". A vámok önmagukban nem feltétlenül befolyásolják a céget, hisz Törökországban is folytatnak gyártási tevékenységet. Magasabb vámok esetén félő, hogy a projektfejlesztők és telepítők Németországban és Európában veszélyeztetve lesznek.

A kínai modul-gyártó, a Trina Solar is csalódottsággal reagált a hírre, egyáltalán nem ért egyet a váddal, hogy a kínai napelem gyártók "dömpinghelyzetet hoztak létre az európai piacon." Augusztus 6. után 37% és 67% közöttire emelt ideiglenes dömpingellenes vámokat fognak alkalmazni ezeknek a termékeknek az importjára, valamint ahogy a Trina Solar hozzátette, ez magában foglalja a cégek 51,5%-os díját is a PV termékekre. Hacsak az EU és Kína nem jut közös megegyezésre és nem hoz egy alternatív határozatot az ügyben. Máskülönben végzetes hatásai lehetnek.„Mi továbbra is együttműködünk az Európai Bizottság vizsgálatával, és bizonyítékot gyűjtünk a helyzetünk megvédéséhez, hogy be tudjuk bizonyítani, hogy ezek a vámok jogtalanok és a szolár energia, mint fenntartható energiaforrás szélesebb elfogadásának akadálya," jelentette ki a Jifan Gao vállalat elnök-vezérigazgatója.

A Yingli Green Energy Holdiing is meglehetősen elkeseredetten fogadta a hírt. A cég-vámot 37,3%-os szintre fogják beállítani augusztus 6. után a decemberi döntés megszületéséig. A vállalati vám szint a legalacsonyabb arányú a kínai gyártók között. "A büntető tarifák -függetlenül a szinttől – elkerülhetetlenül magasabb árakhoz fognak vezetni, ami minimum az európai szolár ipar stagnálását fogja okozni" jelentette ki Liansheng Miao, a Yingli elnök-vezérigazgatója. A Stratégiai Tervezés és Üzlet-fejlesztés vezetője a JA Solarnál, Christoph Flink első reakciója az volt, hogy a vámok nem fogják annyira nyomni a piacot, és végső hatásként nem lesz sokkal drágább mint a külső erőforrások igénybe vétele.

"Ennek ellenére megmarad a bizonytalanság és tovább befolyásolja a piacot,"tette hozzá. Hogy mi jön az első 2 hónap után, azt nagyobb óvatossággal kellene figyelni.

 

Védővámrendszer, vagy sem?

Az AFASE teljes csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, szerintük a vámok "komoly kárt fognak okozni az ipar számára." Az AFASE megmaradt az álláspontján, hogy bármilyen szintű tarifa káros, még akkor is, ha az előkészítő vámok alacsonyabbak, mint amit az első 2 hónapra vártak. Thorsten Preugschas, a német Soventix Kft. vezérigazgatója és az AFASE elnöke kijelentette, " Egy dologban biztosnak kell lennünk: A jelenlegi piaci fejlődés nem enged teret az áremelkedésnek. Így már a 11,8%-os vámok is le fogják állítani a legtöbb napelemes projektet az EU-ban és súlyos károkat fognak okozni az európai szolár értékláncolatnak.

Annak ellenére, hogy az európai kereskedelmi biztos, Karel de Gucht ragaszkodik ahhoz, hogy "ez nem védővámrendszer" számos iparági bennfentes másként nyilatkozott. Ralf Lüdemann, a technológiai vezető a Schmid-nél elmondta a PV-magazinnak, hogy a védővámrendszer alapvetően negatív hatással van az üzletre és nem segít az európai PV ipar megtartásában sem.

Az IHS elemzője, Henning Wicht is aggodalmát fejezte ki, azt mondta, hogy a vámok "nem biztosítják a szükséges stabilitást az ipar számára és nem segítenek a piacnak." Az IHS elemzője is szemléltette, hogy a 45 %-os vámok csak Németországban közel 2 GW-os visszaesést eredményezhetnének. Ez több mint a tavaly telepített kapacitás 25 %-a.

Wicht hozzátette, hogy az egyensúly hiányát látja a kínai és az európai piac, valamint finanszírozási feltételek között, valamint hozzátette, hogy ő nem úgy látja a vámokat, mint egy okos út a problémamegoldásához, mert ellentétes intézkedéseket fognak eredményezni. Úgy látja, hogy tárgyalások lesznek szükségesek Európa és Kína számára, hogy egy hosszan tartó megoldást találjanak.

Az önálló gazdasági kutatóintézet, a Prognos megállapította, hogy 20 %-os vámok az európai gazdaságnak akár 175 500 munkahelyébe és 18,4 milliárd hozzáadott értékébe kerülne az elkövetkezendő 3 évben. Az EPIA azt mondta nem szabad elfelejteni, hogy a végső döntés decemberben fog megszületni és hogy a végleges vámokról, ha lesznek ilyenek, a 27 európai tagállam képviselőiből álló Tanács fog dönteni. Az EPIA úgy döntött, semleges marad, mondván hogy arra ösztönzik az "összes kormányzati és ipari szereplőt, hogy a WTO szabályainak megfelelően biztosítsák a tisztességes versenyt, és hogy már a tárgyalások korai szakaszában is vegyenek részt, hogy így elkerüljék a kereskedelmi konfliktusokat a jövőben, valamint, globális szinten dolgozzanak együtt."

Az EPIA elnöke, Winfried Hoffmann elmondta a PV magazinnak, reméli, hogy találnak egy megoldást, ami mindkét oldalnak elfogadható lesz még december előtt, hogy végre megszűnjön ez a bizonytalanság az iparban. Hozzátette, a megoldást még az EU-tagállamok végső döntésének bejelentése előtt kell kitalálni.

A szövetség választása, miszerint pozitív marad ebben a szituációban azt mutatja, hogy függetlenül a végső kimeneteltől, a közép-hosszú távú lehetőségek a PV számára Európában és az egész világon szilárdak maradnak és kulcsszerepet fognak játszani a szükséges gazdasági fellendülésben.

(forrás: mnnsz.hu)