Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az EU 11,8%-os dömpingellenes vámokat ró ki a kínai napelemek importjára

kinai napelem2Az Európai Bizottság büntető, dömpingellenes vámokat rótt ki a kínai napelemek Európába történő importjára kedden, annak ellenére, hogy ezt az iparág jelentős része ellenezte. Az ipar néhány képviselője kifejezték véleményüket a PV magazinnak.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a büntető vámok szakaszos bevezetését a kínai napelemek európai importjára egy közelgő kereskedelmi háború egyre növekvő fenyegetése, valamint az EU tagállamok többségének és az európai PV ipar hangos ellenállásának ellenére.
Az Európai Bizottság 11,8 %-os kezdeti vámokat vetett ki az összes kínai szolár termékre, mellyel ez lett a valaha volt legnagyobb dömpingellenes ügy, melyet a Bizottság kivetett– 2011-ben a kínai napelemek importja az EU-ba összesítve 21 milliárd € volt.

Az átmeneti tarifák, melyek június 6. és augusztus 6. között lesznek hatályban, hatással lesznek a kínai gyártmányú napelemekre, cellákra és wafferekre is. Ezek a vámok augusztus 6-ig lesznek felállítva, ezután 47,6 %-ra fognak felemelkedni, ami a Bizottság szerint "a szükséges szint ahhoz, hogy hatástalanítsák a kárt, amit a dömping az európai ipar számára okozott."

A Bizottság ismét elmondta, hogy kész folytatni a tárgyalásokat a kínai exportőrökkel és a Kínai Kereskedelmi Kamarával annak érdekében, hogy összhangban az európai kereskedelmi szabályokkal megoldást találjanak.
Kedden Brüsszelben egy sajtókonferencián az európai kereskedelmi biztos Karel de Gucht azt mondta, "Ez nem védővámrendszer", hozzátéve, hogy az EB egyszerűen csak nemzetközi kereskedelmi szabályokat alkalmaz – "ugyanazok a kereskedelmi szabályok, melyekhez muszáj ragaszkodnunk."

De Gucht kihangsúlyozta, hogy a tarifák "egyértelműen tárgyalásokra ösztönöznek. A labda most a kínai bíróságnál van."
Kínának augusztus 6-ig gondoskodnia kell egy megoldásról, tette hozzá de Gucht.
"Ez egy 60 napig érvényes lehetőség. Azonban 60 nap után ez a kiskapu be fog záródni."
Azok a kínai vállalatok, melyek együttműködnek, alacsonyabb tarifákkal számolhatnának, miközben azok, melyek nem működnek együtt, magasabb tarifákra számíthatnának, mondta de Gucht.

A vámok 2 hónap után folyamatosan emelkedni fognak és akár el is érhetik a 47,6%-ot. Ugyanis ezzel az értékkel fenyegetett eredetileg az Európai Bizottság, de ilyen magas vámmal gyakorlatilag kizárnák a kínai versenytársakat az EU piacáról.
Miközben a változás segítene az európai napelem gyártóknak, az ipar nagy része attól fél, hogy ez általánosságban árthat az európai üzletnek, beleértve a szerelőket és a gyártókat is.

Az AFASE arra figyelmeztetett, hogy a dömpingellenes vámoknak káros hatásuk lenne az európai szolár iparra és akár 250.000 munkahelybe is kerülhetnek az EU egész területén.
Az AFASE-nek nem tetszett az EB döntése, mondván a Bizottság "figyelmen kívül hagyta az EU tagállamok többségének helyzetét."

A bizottság döntése nagyon kevés időt ad az EU-nak és Kínának, hogy tárgyalások útján megoldást találjanak. Ezért arra kérjük mindkét oldalt, hogy találjanak közös nevezőt, hogy elkerüljük az áremeléseket, és hogy vegyék figyelembe az egész európai szolár ipar érdekeit," mondta Thorsten Preugschas, a német Soventix Kft. vezérigazgatója és az AFASE elnöke, hozzátéve, hogy figyelembe véve a jelenlegi piaci helyzetet, az ipar nem tudná elviselni az árnövekedéseket. Arra figyelmeztetett, hogy a 11 %-os tarifák meg fogják szüntetni az új napelemes projektek fejlődését az EU-ban és súlyos károkat fognak okozni az egész értékláncolatban.

A német kancellár, Angela Merkel is ellenzi a vámokat és tárgyalásokat kér a probléma elrendezésére.
"A védővámrendszer alapvetően negatív hatással van az üzletünkre és a többi európai PV ipari képviselőnek sem segít" mondta Ralf Lüdemann a német alapú készülékgyártó, a Schmid műszaki igazgatója a PV-magazinnak.
De ha vámokkal kapcsolatos politikai döntést hoznak, akkor jobb ha ezek enyhébbek és a fennáll a további tárgyalások lehetősége, mint hogy egyből olyan magas mércére helyezik őket, ami teljesen kizárná a kínaikat az európai piacról. Ami valóban szükségszerű lenne az európai PV ipar támogatásához, az egy pozitív politikai jelzés és egy megfelelő, pozitív politikai keretrendszer a PV ipar számára inkább, mint a büntető vám-intézkedés."

Paul Barwell, az angliai Szolár Kereskedelmi Szövetség (STA) vezérigazgatója, mely ellenezte a vámokat, nyilatkozatában azt mondta: "Ezek a jelentések biztatóak. Örömünkre szolgál, hogy Karel de Gucht meghallgatta az európai szolár ipar és a tagállamok többségének aggodalmait. Azonban az ördög a részletekben rejlik és fenn kell tartanunk a nyomást.
"A vámok bármilyen formája nem jó hír" tette hozzá Barwell. " Az iparnak egy 2 hónapos átmeneti könnyítést engedélyezve a 11 %-os vámokkal, csapdák nélkül, lélegzetnyi teret engedhetnek az ipar számára. Azonban az európai szállítási átfutási idő akár 10 hét is lehet és akár a rendelkezésre álló készlettől is függhet majd."

Az IHS elemzője, Henning Wicht elmondta a PV-magazinnak, hogy kiegyensúlyozatlanságot lát a kínai és az európai piac, valamint finanszírozási feltételek között, de hozzátette, hogy ő nem úgy látja a vámokat, mint egy okos út a problémamegoldásához, mert ellentétes intézkedéseket fognak eredményezni és tárgyalások lesznek szükségesek Európa és Kína számára, hogy egy hosszan tartó megoldást találjanak még a játékterületen kívül is.
Wicht úgy írta körül az EB vámjait "mint egy állj- és-gyerünk intézkedés, ami nem biztosítja a szükséges stabilitást az ipar számára és nem segít a piacnak."

(forrás: mnnsz.hu)