Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az USA-ban a napelemes telepítések mértéke 33%-kal növekedett az első negyedévben

napelem usaAz év első 3 hónapjában az USA-ban 33%-kal 723 MW-al nőtt a PV telepítések mértéke, és így most a napenergia mintegy 49%-a az új villamos energia kapacitásnak az országban, a GTM Kutatóintézet és a Solar Energy Industries Association (SEIA) újonnan közzétett USA Szolár Piaci Betekintése című jelentése alapján.

 Az USA-ban évről-évre növekedés látható, melynek hatására jelenleg 33%-kal, 723 MW-al emelkedett a PV telepítések mértéke az év első 3 hónapjában.

Így a GTM Kutatóintézet és a SEIA negyedéves jelentése alapján a napenergia jelenleg az ország új villamos energia kapacitásának 49%-át adja. Az USA 2013 első negyedévében 723 MW-nyi napelemet telepített, mely 33 %-kal többet jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. A szolár piac növekedésének legfőbb alkotóeleme továbbra is a PV az USA-ban.

Az USA Szolár Piaci Betekintése jelentés szerint jelenleg az összes működő PV kapacitás 7.962 MW-nál áll. A lakossági piac a 2012-es első negyedévvel összehasonlítva 53%-kot növekedett, mely nagyjából 163,5 MW-nyi telepített kapacitást jelent. A piac folyamatos, kiegyensúlyozott negyedéves növekedést mutat.

A nem lakossági piac 20 %-os visszaesést mutat negyedéves és éves szinten egyaránt. Az első negyedévben összesen 242,1 MW-ot telepítettek, tükrözve a főbb piacokhoz viszonyított kisebb keresletet. A jelentés szerint a fejlődés összhangban van az év kilátásaival és "sokkal erősebb növekedést jósol a lakossági piacon, mint a nem lakossági piacon."

Egy lakossági napelemes rendszer átlagos ára $5.00/W alá esett, miközben egy átlagos nem lakossági rendszer ára $4.00/W alatti.

A közmű piac évről évre növekszik. 24 közüzemi méretű PV projektet fejeztek be január és március között, melyek összkapacitása 317,7 MW.

Míg a lakossági és nem lakossági méretű napenergia hasznosítás mértéke 2010 és 2012 között lényegesen nőtt az USA-ban, a növekedési arány még így is eltörpül a közüzemi piac növekedéséhez képest, mely 670 %-os PV telepítési növekedést mutatott az időszakban — a fejlődést a jelentést úgy írja le, mint " a legdrámaibban átalakult szolár piac az USA-ban."

Egyedül 2012-ben a közművek 1.769 MW-nyi PV-t csatlakoztattak a hálózathoz – 59 %-kal többet, mint az addig telepített összes rendszer.

A jövőre nézve a GTM Kutatóintézet/SEIA jelentése azt jósolja " hogy az elkövetkezendő 4 évet egy új szolár forradalom fogja jellemezni az USA-ban, amit ezúttal a megosztott termelési (DG) piac fog vezetni."

(forrás: mnnsz.hu)