Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Etiópok tömegei napelemben reménykednek

Napelem etiopA világ egyik legszegényebb országában, Etiópiában a lakosság a napelem felé fordult megoldásként nehéz helyzetére. Egy ottani országos statisztikai adat szerint több mint 13 ezer háztartás talált megoldást az idén fél év alatt áramellátási gondjaira.

 

 

 

Természetesen nem a hálózatra csatlakozás, hanem az energia-önellátás a cél, egy olyan országban, ahol a hagyományos energiahordozókkal termelt áram vagy nem elérhető vagy nem megfizethető emberek tízmilliói számára, hiszen az országban több mint 80 millió ember él.

Egyszerű módon, általában egy-egy kis panel felszerelésével igyekeznek megoldani ellátásukat a vidéki háztartások. A kormányzat is felismerte gondjukat és tavaly decemberben programot hirdetett a lakosságnak, mely programhoz 11 millió dolláros támogatást kapott a Világbanktól.

Egy év alatt 25 ezer háztartást kívánnak ellátni napelemes rendszerrel, félévkor ebből 13 200 háztartás meg is kapta a rendszert. Az illetékes minisztérium szerint elegendő áramot biztosít a világításhoz, illetve kisebb elektronikai berendezések, valamint hűtőgépek működtetéséhez is – írja a cleantechnica.com portál.

A kormánynak mindazonáltal nem ez a fő programja a még néhány évvel ezelőtt is csupán a háztartások 10 százalékát ellátó áram szolgáltatásához, hanem új vízierőművek létesítése. Három nagy gátrendszer épül és ezek idővel együtt összesen 1,18 GW-nyi teljesítmény leadására lesznek képesek.

 

(forrás: tisztajovo.hu)