Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

NFM: Magyarország az egységes belső energiapiacban látja a megoldást

energiapolitikaA fejlesztési tárca helyettes államtitkára az egységes európai fellépés és az energiaközösség bővítése mellett érvelt az uniós energetikai miniszterek informális találkozóján Vilniusban. 

A 2013. szeptember 19-20-án megrendezett egyeztetésén Hizó Ferenc az EU-tagállamok és a harmadik államok között indult energiapiaci párbeszéd folytatását szorgalmazta - olvasható az NFM közleményében.
„A zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár a támogatandó célok közé sorolta a régió energiabiztonsága szempontjából elengedhetetlen EU-Oroszország együttműködés mellett a környező államok bevonását is. A földgázforrásokkal szűkösen ellátott kelet-közép-európai térség számára különösen fontos az egységes fellépés a fő földgázlelőhelyekkel rendelkező partnerek felé. A források és útvonalak diverzifikálásában, a méltányos árrendszer kialakításában érdemi előrehaladást jelent az Oroszországgal közösen elfogadott, 2050-ig szóló ütemterv, továbbá Moldova már megvalósult és Grúzia küszöbön álló energiaközösségi tagsága.

Magyarország az uniós energiapolitikai célok eléréséhez vezető leghatékonyabb és legkevésbé költséges útnak a belső piac egységesítését tartja. Az infrastruktúra-fejlesztések különösen a földgázpiacokon tölthetnek be kiemelt szerepet a nemzeti piacok elszigeteltségének felszámolásában. Az integrációs célt hatékonyan segíthetik az olyan önkéntes kezdeményezések is, mint amilyen a 2012 óta közös cseh-szlovák-magyar villamosenergia-piac kibővítése Romániával és Lengyelországgal.

A magyar álláspont szerint a 2020-as uniós klíma- és energiapolitikai célok teljesülési arányának európai és nemzeti szintű felmérése alapján a folytatásban a tagállamok közti különbségekre, a versenyképesség megőrzésére és az energiaszegénység elkerülésére kell helyezni a hangsúlyt. Magyarország nagyobb teret engedne az atomenergiának, mint biztonságos és tiszta energiaforrásnak, és ezzel együtt fokozott figyelmet szentelne a megújuló energiaforrások és a fenntartható energiatermelés elterjedését segítő fejlesztéseknek."

 

(forrás: portfolio.hu)