Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A közvilágítás dacolhat az áramkimaradással

energiafogyasztasOlcsóbb a közvilágítást napelemekkel fejleszteni, mint a hagyományos módon: megspórolható többek között a kábelezés és a vele járó földmunka – állítják kanadai szakemberek.


Mindez úgy lehetséges, hogy az új fénytestek nem a hálózatból, hanem a nap vagy a szél energiájából nyerik az áramot.
Nem baj, ha elhagyjuk a hálózati kapcsolatot, mert a napelem például arra is felhasználható, hogy a fényviszonyoknak megfelelően ellenőrizze, illetve vezérelje az adott utcai lámpát. Ez az ellenőrző rendszer azt is lehetővé teszi, hogy egy szolgáltató központba juttasson információkat, szükséges-e a lámpát esetleg javítani, más munkát csinálni vele.

 

led-es vilagitas

 Napelemes utcai LED-világítás (forgalmazza a Menerko Kft.)

 

Végül, ha körzeti vagy általános áramkimaradás van, a lámpák égve maradnak. A torontói Clear Blue Technologies a nyár óta próbaüzemeltet ilyen, máskülönben LED-égőkkel ellátott lámpákat, és olyat is tesztelnek, ahol az energiaellátást kis szélerőműre bízták. Azt is mérik, hogy a nap- és szél kombinációjával milyen eredményt érhetnek el.

Igaz, a megoldások kipróbálására egy építési, illetve ingatlanfejlesztő magánvállalkozás adott lehetőséget, mégpedig abból a megfontolásból, hogy így láthatóan bizonyíthatják a jövő technológiáit alkalmazó fejlesztői szándékaikat.

 

(forrás: tisztajovo.hu)