Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A németek olcsó árammal árasztanak el minket is

szeneromuvekJó hír a KKV-knak, hogy jövőre is jelentős összeget spórolhatnak az áramköltségeiken, 3-5 százalékot is faraghatnak a számláikon.


Az elmúlt hónap áremelkedése ellenére sem várnak tartós növekedést a villamos energia árában az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nemzetközi trendeket elemző szakértői, sőt hosszabb távon az árak további mérséklődésére is számítani lehet. Az árakat az olcsó szén, a szén-dioxid kvóták mélyponton lévő ára, valamint az európai zöldenergia-dömping tartja alacsonyan. A vállalkozásoknak emiatt az idén is érdemes lesz megversenyeztetni jövő évi árambeszerzésüket, hiszen minimum 3-5 százalékos árcsökkenésre számíthatnak.

 

Az import a mi nagy szerencsénk

A hazai piaci folyamatok ugyan generálnak némi növekedést az áram egyes hazai díjelemeinek tekintetében, de ezt a növekedést kioltja a nemzetközi hatások okozta árcsökkenés. Az európai villamosenergia-rendszerek szoros kapcsolata miatt a tendenciák ugyanis szinte azonnal jelentkeznek a hazai árakban is – írja a társaság.

„Az, hogy Magyarországon is csökken az áram ára, elsősorban az importon keresztül az országba érkező, a rendkívül olcsó szén miatt alacsonyabb költségek mellett termelő szénerőműveknek, a szén-dioxid-kvóták igen alacsony árának, valamint az Európában, elsősorban Németországban, termelt rengeteg megújuló energiának köszönhető" – idézik Kis Gergely üzletágigazgatót. „A szén árában irányadó rotterdami energiatőzsdén az árak az elmúlt években folyamatosan estek. A korábbi 120 dolláros tonnánkénti ár mostanra már 80 dollár környékére csökkent".

 

Elárasztják a németek Európát

Az olcsó villamosáramhoz azonban az is kell, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását büntető kvóták ára tartósan alacsony szinten legyen – teszik hozzá. Miközben az Európai Unió kvótakereskedelmi rendszerének (EU Emissions Trading Scheme – EU ETS) keretében árusított kibocsátási egységek (egy tonna szén-dioxid kibocsátására való jogosultság ára) 2010 közepén még 17 euróért cseréltek gazdát a spot piacokon, addig ez az ár ma alig négy euró. „Egész egyszerűen ma nincs beárazva a környezeti tényező a fosszilis energiahordozókból előállított áram termelési költségeibe, ez pedig alacsonyan tartja az árakat" – írják.

Németországból egész Európát elárasztja a megújuló alapon termelt villamos energia. Ennek ára a kötelező átvételi rendszer miatt alacsony: a megtermelt áramot a német szolgáltató és kereskedő cégek kötelesek átvenni az erőművektől. Viszont ennek magasabb árát jelentős részben megtérítik a német fogyasztók, ami miatt a terméket végül Európa-szerte olcsón tudják értékesíteni a cégek.

 

Még a rezsicsökkentés sem bír vele

Egy-egy szeles, napsütéses napon ez a megújuló árammennyiség akkora is lehet, hogy teljes egészben fedezni tudja a napközbeni megemelkedett igényeket, illetve a tipikusan alacsony keresleti időszakokban a tőzsdén akár negatív árak is kialakulhatnak, azaz a kereskedő cég fizet azért, hogy valaki végre átvegye tőle a villamos energiát. Ez másfél-két évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna – mutatnak rá.

"Az európai tendenciákból származó árcsökkenés akkora, hogy azt még a lakossági rezsicsökkentés hatására az ipari fogyasztók számára számított egyes díjtételek – KÁT-támogatás és kiegyenlítő energia – költségeinek növekedése sem képes kioltani" – hangsúlyozzák. Jelenleg nem látni olyan piaci tendenciákat, amelyek előrevetítenék az árak a korábbi időszakok árszintjéhez képesti tartós növekedését.

 

Nem árt korán lépni

A kereskedők megversenyeztetése évek óta egyre népszerűbb eszköz a vállalkozások körében a költségeik csökkentésére. Fontos azonban, hogy a vállalatvezetők minél előbb, akár már szeptember végén elindítsák a folyamatot.

 

(forrás: www.privatbankar.hu)