Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Új eszköz a megújuló energiák piacán

szarmazasi garanciaHogy a megújuló forrásból előállított energiákkal kapcsolatos uniós követelményeknek jobban megfeleljünk, 2013. augusztus 17-től Magyarországon bevezették a származási garanciát – hívja fel a figyelmet Varga Dániel, a Shönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogásza.

 

 

A fenti időponttól az energiatermelők csak a származási garanciával tudják igazolni, hogy egy adott egységnyi villamos energia megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származik. A garancia kiadása előtt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kérelemre különálló határozattal állapítja meg, hogy az adott erőműegység alkalmas-e megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energia termelésére. A minősítés öt évig érvényes, a már kiadott származási garanciákról az MEKH elektronikus nyilvántartást vezet.

Amellett, hogy az átadott villamos energia zöld eredetét igazolja, a garancia az energia átadásával vagy attól különállóan értékesíthető. Igénylése és felhasználása jelenleg önkéntes alapon működik, 2014. március 1-től azonban a kötelező átvételi rendszer keretein belül energiát értékesítő energiatermelők számára kötelező lesz a MEKH minősítés beszerzése.

 

(forrás:vg.hu)