Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Hódít a napenergia az USA-ban

napelem usaA Solar Energy Industries Association (Napenergetikai Ipari Szövetség) publikálta az amerikai szolárpiac harmadik negyedéves alakulásával kapcsolatos elemzését, mely szerint a július-szeptemberi időszak az eddigi második legsikeresebb negyedév volt az újonnan telepített kapacitások tekintetében.

 

Jól sikerült a negyedév

Igen jól sikerült a harmadik negyedév az amerikai szolárpiacon, az Egyesült Államokban 930 MW új kapacitást telepítettek, ennél többet eddig csupán egyszer, 2012 utolsó negyedévében. Az idei július-szeptember időszakot az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 35 százalékos növekedés látható, míg az előző negyedévhez képest 20 százalékos volt az emelkedés mértéke.

usa telepitett

 

A kumulált újonnan telepített kapacitásokat tekintve az USA 2013-ban Németország fölé nőhet, melyre már több mint 15 éve nem volt példa.

nemet usa

 

Óriási a lakossági kereslet

A legdinamikusabban a háztartási méretű erőművek szektor bővült (186 MW), ebben a szegmensben 49 százalékos növekedés volt látható év/év alapon, ráadásul a szervezet a negyedik negyedév végéig további gyorsulásra számít: a növekedés elérheti az 52 százalékot. A további növekedés szempontjából ugyanakkor a szabályozói környezetben (pl.: a nettó elszámolást lehetővé tevő szabályok) bekövetkező változások komoly kockázatot jelentenek igaz, a SEIA egyelőre optimista a kilátásokat illetően.

A nem háztartási méretű erőművekkel kapcsolatban nem túl optimisták a szakértők, 2013-ban a stagnálhatnak az újonnan telepített kapacitások az előző évhez képest, azonban jövőre már újra növekedéssel számolnak az elemzők köszönhetően az állami megrendeléseknek.

Az újonnan telepített kapacitások tekintetében továbbra is az ipari méretű erőművek jelentették a legnagyobb arányt. A harmadik negyedévben 539 MW kapacitás került beépítésre ebben a szegmensben.

 

megoszlas

 

Még olcsóbb a napenergia!

A rendszerköltségek negyedéves alapon 4,2 százalékkal 3 dollár/W-ra csökkentek, míg az előző év azonos időszakához képest 16,4 százalékos volt a visszaesés mértéke. Az egyes szegmenseket külön-külön vizsgálva a háztartási és ipari méretű erőművek esetében csökkenés, míg a kereskedelmi erőművek tekintetében növekedés figyelhető meg negyedéves bontásban, év/év alapon pedig mindegyik esetben csökkenés látható.

Az alapanyag és rendszerelemek közül a poliszilikon és a waferek ára stagnált a harmadik negyedévben, míg a moduloké emelkedett a celláké pedig csökkent negyedév/negyedév alapon.

 

ktg

 

Kedvezőek a kilátások

A SEIA optimizmusa valamelyest csökkent az idén újonnan telepítésre kerülő kapacitás tekintetében: 2013-ban a korábbi 4372 MW helyett 4268 MW-ra számít, amit elsősorban a nem háztartási méretű erőművek szegmens várhatóan 70 MW-tal visszaeső keresletével indokoltak.

 

varakozas2

 

(forrás:portfolio.hu)