Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Új tagok léptek be a magyarországi CEEGEX gáztőzsdére

gaztozsdeÚj tagokkal bővült a magyarországi gáztőzsde, amelynek 2013. januári indításától a közelmúltig csak két tagja volt a másnapi és a határidős piacon is: az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.

 

A tagság a másnapi piacon a MET Magyarország Zrt., a JAS Budapest Zrt., a GEN-I d.o.o., az Axpo Austria GmbH és a GdF Suez Energia Holding Magyarország Zrt. társaságokkal bővült, a határidősön ugyanezekkel a JAS kivételével, és a Nitrogénművek Zrt. hozzáadásával. A lehetséges új tagok a Vitol Gas and Power B.V., az NRG Services GmbH, a Danske Commodities A/S, az RWE Supply & Trading GmbH, a PRVO Plinarsko Drustvo d.o.o, valamint a Geoplin d.o.o..

Mostanáig mindössze egy olyan nap volt a magyar gáztőzsde életében, amelyen kötés is született. Ennek kapcsán a Magyar Energiakereskedők Szövetségének a gázügyekért felelős elnök-helyettese, Viktor László azt mondta lapunknak, hogy más országokban is több év alatt alakul ki egy új, nyilvánosan kínált termék piaca. Ehhez olyan publikus árrendszerre van szükség, amely a piaci szereplőket tőzsdetaggá válásra, kereskedésre csábítja, és lehetővé teszi a referenciaár kialakulását is. Ez utóbbinak tükröznie kell a térség forrásai és gáztőzsdéi közötti költségeket is, amit Magyarországon megnehezít, hogy a CEEGEX-en kereskedhető gáz nem elsősorban más, gáztőzsdékkel rendelkező piacokról érkezik. „Annak alapján, hogy a gáztőzsde nem kereskedői igényre reagálva, hanem törvényi döntésnek eleget téve jött létre, talán korai volt a nyilvános piac tavaly januári beindítása.

A tőzsde, mint árucsere kínálati hely azonban előbb-utóbb találkozik az ez iránti kereslettel is. E téren reményt keltő, hogy az indulástól számított egy éven belül értékelhető számban csatlakoztak tagok a gáztőzsdéhez" – hangsúlyozta Viktor László.

A CEEGEX arra számít, hogy az év első felében, a 2014/15-ös gázévre való felkészüléskor nőhet tőzsde szerepe. Jelenleg másnapi és fizikai szállítású havi és negyedéves termékekkel kereskedik, a hosszútávú termékeihez OTC klíring szolgáltatást is kínál, rgisztrálhatók a tőzsdén kívül kötött, de sztenderdizált formájú ügyletek. Ezzel kezelhetővé válik a partnerkockázat, mert garantált a fizikai és pénzügyi teljesítés.

(forrás:vg.hu)