Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Növekvő támogatás energetikai korszerűsítésre

energetikai korszerusitesA kormány március végéig elküldi a brüsszeli illetékeseknek a 2014-2020-as, uniós finanszírozási ciklus operatív programjainak tervezetét, amely szerint például az eddiginél nagyobb forrás juthat épület-energetikai korszerűsítésekre.

 

 

 

A mostaninál szélesebb kör igényelhetne majd támogatást, és bővülni fog a támogatható beruházások skálája, például a homlokzat, a födém-, vagy a padlófelújítással, a nyílászáró-cserékkel, épületgépészeti korszerűsítésekkel, és bizonyos feltételekkel és az új ház építésével. Minderről Hízó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszélt a Renexpo kiállítás tegnapi megnyitóján. Mint a Világgazdaságnak elmondta, sok újfajta pályázat lesz, lényegében minden épülettípushoz lesz majd valamilyen felújítás-támogatási konstrukció.

A korszerűsítések szakmai hátterét az épület-energetikai stratégia adja, de ezt még nem véglegesítették, mert az abban lévő adatokat frissíteni kell az új statisztikai adatok miatt, és azt is meg kell jelentetni benne, hogy néhány napja a 2014/20-as BM rendelet módosította a közel nulla energia-felhasználású épületekkel kapcsolatos előírásokat.

Szintén az adatok frissítésével magyarázta lapunknak a helyettes államtitkár, hogy felül kellett vizsgálni a megújuló alapú energiatermeléssel kapcsolatos cselekvési tervet (NCST). „Elsősorban az NCST megszületése óta megjelent technológiai eredményeket kell figyelembe vennünk a tervben, és az is fontos, hogy a június 30-ig véglegesítendő célokat hozzáigazítsuk az ország teherbíró-képességéhez" – mondta.

Nem került le a terítékről a megújuló-alapú energiatermelés új támogatási rendszerének a kérdése. A magyar tervezet már hosszabb ideje az uniós illetékesek előtt van. Még Brüsszelben sincs egységes álláspont arról, hogy milyen típusú támogatások a leginkább célra vezetők. Hízó Ferenc emlékeztetett, hogy Magyarország már 2012-re 9,6 százalékosra növelte energia-termelésén belül a megújulók arányát, holott ezt a szintet csak 2016-ra kellett volna elérnie. A múlt évre a 2005-ös szintről 16 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása, a vállalás erre a határidőre 10 százalékos volt. A kormány előteremtette a pénzt a 2010-ben 14 milliárd forintos forráshiánnyal átvett panelprogramhoz, így 320 ezer lakás újulhatott meg.

 

(forrás: vg.hu)