Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energia árak alakulása az ukrán válság hatására

ukran valsagA hazai gázpiacon a nagykereskedelem bánhatja az orosz-ukrán helyzet következményeit a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke szerint. Az árampiacon viszont közvetett lesz a hatás, mert a villamos energia árai egyre függetlenebbek a szénhidrogén-áraktól.

 

„Egy elhúzódó, a fizikai gázszállításra is kiható válság eltérő mértékben hathat a haza energiapiacra, attól függően, hogy villamos energia, vagy földgáz, illetve nagykereskedelmi vagy kiskereskedelmi – fogyasztói – szempontból vizsgálódunk" – fejtette ki lapunknak Uzonyi Zoltán, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke.

Közvetlenül természetesen a földgáz nagykereskedelem az érintett piaci szegmens. Az ukrán válsággal összefüggő, hosszan tartó bizonytalanság várhatóan egyre feljebb nyomja majd a nagykereskedelmi földgáz árakat nem csak a hazai, de az egész európai piacon. Az aktuális gázévre megkötött fogyasztói szerződések, illetve árak azonban differenciált mértékben vannak kitéve a válságnak: a fixáras szerződések esetében gyakorlatilag nincs a felhasználóknak árkockázata, minden nagykereskedelmi áremelkedés a földgázkereskedő kockázata. Más a helyzet az indexált árazással. Azoknak a fogyasztóknak, akiknek a szerződése valamilyen arányban az irányadó nyugat-európai spot árakat (TTF) is tartalmazza, számolniuk kell a földgáz ár jelentős emelkedésével. Ez a kitettség attól függ, hogy az olajár-indexált árazás mellett milyen arányban szerepel a TTF árazás a szerződésükben. Azok a fogyasztók, akik tisztán olajár-indexált szerződést írtak alá, csak késleltetve és tompított módon szembesülnek majd egy esetleges, az ukrán válsággal összefüggő olaj- illetve gázáremelkedéssel.

A villamosenergia-piacon a potenciális hatás közvetett – mutatott rá a szakember –, mivel a villamos energia nagykereskedelmi ára egyre inkább független az olaj- és gázáraktól. A felhasználói oldalon jellemzően fixáras, egyéves szerződéseket kötnek a következő naptári évre nézve, így egy rövidtávon megjelenő hirtelen áremelkedés elsősorban csak a másnapi (spot), illetve a havi, negyedéves (forward) nagykereskedelmi árakra hat, ami szintén a kereskedők kockázata. A piaci bizonytalanság és a likviditást veszélyeztető hírek viszont az irányadó német tőzsdei árakhoz képest a magyar piacon az átlagosnál nagyobb felárat (spread) okozhatnak a hosszú távú termékek árában, ami már a 2015-2016-os fogyasztói szerződésekre közvetlen hatással lesz.

A MEKSZ azon a véleményen van, hogy ellátás-biztonsági szempontból nem veszélyeztetné az országot egy esetleges földgázszállítási korlátozás, azaz a kínálati oldal szűkülhet, és emelkedhet a nagykereskedelmi ár, de biztosítva lesz a fizikai földgáz szállítás minden fogyasztó részére.

 

(forrás: www.vg.hu)