Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Felpezsdült a hazai gáztőzsde

gaztozsdeA korábban szinte alvó magyar gáztőzsdén július óta már piaci árjegyző aktív, az elmúlt, közel két hónapban pedig mintegy 25 millió köbméter gáz cserélt gazdát, jórészt a másnapi piacon. Új tagok felvétele is folyik – minderről Lajtai Roland, a CEEGEX vezérigazgatója nyilatkozott lapunknak.

 

 

A nyáron belendült a magyar gáztőzsde, amelyen az alapításától eltelt, addigi időszakban csak mutatóba volt kötés. „Tulajdonképpen 2014. április óta fokozatosan történtek olyan események, amelyek pezsdítették a hazai földgázpiacot. Már áprilisban jelentkeztek a forrás oldal megerősítésével kapcsolatos igények, de szerepe volt a tél közeledtével megnövekedett tárolási igénynek és annak is, hogy a forrásoldali és az ehhez kapcsolódó piaci kockázatok miatt az eddigi kínálati piacból keresleti piaccá alakult" – válaszolt a Világgazdaságnak a CEEGEX vezérigazgatója.

 

Mint Lajtai Rolandtól megtudtuk, hogy a forrásoldali kockázatok miatt egyre több piaci szereplő nyitott az alternatív beszerzési megoldások felé. Segítette a szabadpiaci földgázkereskedést az is, hogy változtak a hazai magas nyomású földgáz hálózat kapacitás-lekötési és egyéb rendszerhasználati tarifái. A piaci szereplők hazai gáztőzsdei aktivitásának eredményeként eddig mintegy 25 millió köbméter cserélt gazdát alig két hónap alatt. A forgalom növelésében jelentős szerep jutott arra is, hogy júliusban háromra nőtt a CEEGEX-szen aktív piaci árjegyzők száma. A piaci árjegyzők (market maker) ugyanis minden szervezett piac alappillérei, minél többen vannak annál jobb.
„Mivel a CEEGEX-szen több termékkel is lehet kereskedni, a jövőben további piaci árjegyző megjelenését sem zárnám ki a többi termék esetében. Általánosságban az árjegyzők kötelezettséget vállalnak arra, hogy adott termék(ek)re eladási és vételi ajánlatokat tartsanak a rendszerben. Így mindig vannak elérhető termékek, ami növeli a tőzsde likviditását, és megbízhatóbbá teszi az adott termékhez kapcsolódó ár indikációt, segítve a piaci szereplők tájékozódását" – magyarázta.

Új tagok felvétele is folyamatban van a CEEGEX-en, ahol Lajtai Roland várakozásai szerint a fogyasztói szereplők száma is nő majd, mert a gáztőzsdén a kkv-k és a fogyasztói kör számára is elérhetővé vált a transzparens, diszkrimináció-mentes földgázbeszerzés.

A legnépszerűbb termékekről a vezérigazgató elmondta, hogy elsődlegesen az egyensúlyozáshoz közeli termékek iránti kereslet megnövekedése a természetes, majd a hosszabb időtávot, akár egy teljes gázévet is átölelő termékeké, ami már fejlettebb portfóliókezelést tesz szükségessé.

Ezért egyértelműen a másnapi szállítású (day-ahead) piacokon kereskedett termékek a legnépszerűbbek. Az elmúlt két hónapban ezen a szegmensen együttesen 273,53 gigawattóra (24,42 millió köbméter) volumen cserélt gazdát. A tőzsde vezetése bízik benne, hogy a piacon ma látható éves ellátási szerződések mellett a hosszabb távú szervezett földgázpiaci termékek iránt nagyobb kereslet jelentkezik. E termékeket például a nagyfogyasztók használhatják jól.

 

(forrás: vg.hu)