Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Kormányrendelet segíti az extra gázbetárolást az év végéig

gazbetarolasA Magyarországon betárolt földgáz mennyiségének növelését segíti az a pénteken megjelent kormányrendelet, amely felülírta a gáztörvény egyes részeit. (Ide kattintva töltheti le).

A megjelenése napján hatályossá vált szabályozás a 2014/2015-ös gázévre vonatkozik, és 2014. december 31-ig lesz érvényben.

Ebben az időszakban könnyebbé válik a versenypiaci gázkereskedők, a saját célra gázt importáló felhasználóknak, és adott feltételek mellett az egyetemes szolgáltatóknak gázt behozniuk abban az esetben, ha a behozni kívánt gázt hazai tárolókban kívánják elhelyezni.

A könnyebbség abban áll, hogy amennyiben e társaságok bejelentik kapacitásigényüket a rendszerüzemeltetőnél egy magyar államhatáron lévő betáplálási pontra, akkor a rendszerüzemeltető köteles számukra úgynevezett megszakítható kapacitást biztosítani. (Azért megszakíthatót, mert lehet, hogy az együttes igény nagyobb a fizikailag rendelkezésre álló kapacitásoknál, így az összes kérés egyszerre csak úgy teljesíthető, ha az igénylők osztoznak az érintett importvezetékeken.) A kapacitást havonta 25 gáznapra kell biztosítani.
A szabályozás hasonló elv szerint módosult a tárolás esetében is. A tárolótársaság az év végéig köteles az előbb felsorolt vállalkozásnak mobil kapacitást biztosítani, ha azok jelzik, hogy importgázt kívánnak betárolni. Értelemszerűen a mobil kapacitáshoz – vagyis magához a tárolás lehetőségéhez – jár a szintén megszakítható ki- és betárolási kapacitás is.

A tároláshoz kapcsolódó lehetőségeket is 25 gáznapra kell biztosítani.
Mindezeket a már folyamatban lévő kapacitás-lekötési eljárások során is alkalmazni kell. Az így lekötött kapacitások nem értékesíthetők tovább.
A fentiek révén lehetővé válik, hogy az országba folyamatosan annyi földgáz áramoljon be, illetve a tárolókba annyi gáz kerüljön be, amennyi technikailag maximálisan lehetséges.

 

(forrás: vgf.hu)