Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Növekvő beépített teljesítmény a háztartási méretű kiserőműveknél

emelkedsA hazai teljes villamosenergia-fogyasztás 6,68 százaléka származott megújuló energiaforrásból 2013-ban.



Egyre jelentősebbek a háztartási méretű kiserőművek, melyek beépített teljesítménye a tavalyi évben 32,1 MW-ra nőtt. Többek közt ez is kiderül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal MAVIR ZRt.-vel közösen készített statisztikai évkönyvéből. A VER adatait és a nemzetközi rendszerirányítói statisztikai adatokat tartalmazó közös kiadvány immár ötödik alkalommal jelenik meg a két szervezet gondozásában.

A Magyar Villamosenergia-Rendszer (VER) 2013. évi Statisztikai Adatai elnevezésű kiadvány többek közt bemutatja a rendszerszintű szolgáltatásban résztvevő nagy- és kiserőművek fontosabb adatait, teljesítőképességét és légszennyezési adatait, illetve a villamosenergia-termelés változásait és a rendszer teljesítőképességét egészen a múlt század közepéig visszamenőleg. Hazánk energiafelhasználása és -igénye az elmúlt években 42 TWh körül alakult. Forrás (hazai termelés) oldalon kisebb változások következtek be, így a megújuló energiahordozók villamosenergia-mixen belüli részaránya a 2004. évi 2,22 százalékról 2013-ra 6,68 százalékra emelkedett. A hosszú távú növekedéshez legnagyobb mértékben a biomassza alapú villamosenergia-termelés járult hozzá, de egyre jelentősebbek az exponenciálisan bővülő háztartási méretű kiserőművek is. A tavalyi évben ezen erőművek beépített teljesítménye 32,1 MW volt.

A részletes statisztikai kiadványban az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői, valamint az EU-tagországok erőműveinek beépített teljesítőképessége mellett a villamosenergia-iparban előforduló üzemzavarok megoszlása is tanulmányozható, illetve újdonságként a háztartási méretű kiserőművek áttekintő adatai is megjelennek. A dokumentum a szakemberek mellett a téma iránt érdeklődők számára is érdekes információkat nyújt.

A teljes kiadvány elérhető a Kiadványok, Villamosenergia-rendszer Statisztika rovatban.

forrás: mekh.hu