Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Olcsóbb lesz az olaj, de nem fizetünk kevesebbet a gázért

Oil-Price-FallJanuárban legfeljebb fél százalékkal fizetünk kevesebbet az orosz importgázért annak ellenére, hogy esik az árban figyelembe vett olajtermékek ára, értesült a Világgazdaság.

Várható, hogy – magyar kezdeményezésre – az eladó Gazprom a mostani, 700 millió köbméter gáz után áprilistól már másfél milliárd köbméternyi betárolását kezdené meg Magyarországon.
Januárban legfeljebb fél százalékkal kerül kevesebbe a magyarországi importőrnek az Oroszországból behozott gáz annak ellenére, hogy az importárban 60 százalékos súllyal szereplő orosz árképletet alakító nyersolaj ára jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban – tudta meg lapunk. A kevert ár ezer köbméteréért így nagyjából 340 dollárt fog fizetni az importőr.
A gázárzuhanás azért marad el, mert megváltozott a gázárképzés módja is.

 

Az orosz árképlet ugyanis – éppen európai vevők nyomására – már nem követi teljes mértékben két olajtermék mediterrán piaci jegyzését, mert beszorították egy alsó és egy felső korlátot meghatározó, úgynevezett árfolyosóba. E folyosó padlójának és a plafonjának az értékét (a hazai importárban 40 százalékig figyelembe veendő) hollandiai gáztőzsde, a TTF jegyzéséhez viszonyítják.
A megállapodás szerint a padlóár mindig kicsivel fölötte van a TTF jegyzéseknek, akármilyen olcsó is az olaj. Ennek a prémiumnak az a magyarázata, hogy míg az alapul szolgáló TTF ára merev – a megvett gázt mindenképpen át kell venni, annál több viszont nem vehető át –, az orosz árképlet szerint megrendelt gáz átvétele előre is hozható, és későbbre is halasztható. Ez utóbbi lehetőséggel élt is a ma már Magyar Földgázkereskedő néven futó E.On Földgáz Trade, amikor mintegy négymilliárd köbméter gáz átvételét átütemeztette 2017-re és 2018-ra a gyenge belföldi kereslet miatt.

Az ellátás biztonsága azonban az elmúlt évekéhez képest viszonylag kis kereslet ellenére is gond. Értesüléseink szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter decemberi moszkvai tárgyalásainak egyik témája ezért éppen a stabil ellátás, illetve ehhez kapcsolódóan azon magyar kérés tolmácsolása volt, hogy a Gazprom még több gázt tároljon Magyarországon. A jelenlegi fűtési idényre 700 millió köbmétert hozott be. Ennek a kitárolása jelenleg napi 6 millió köbméteres ütemben folyik, és március 31-re le is zárul. Az áprilisban induló betárolásból magyar remények szerint a Gazprom gázára másfél milliárd köbméter jutna, vagyis az orosz társaság úgy lenne gáza a hazai földalatti létesítményekben, hogy az csak a kitároláskor kerül a vevő tulajdonába.

Ez a Magyar Földgázkereskedőnek azért jó, mert e tételből csak akkor és csak annyi gázt kellene átvennie, amennyire szüksége is van, a gáz mégis itt lenne, vagyis nem kellene az import elakadásától tartanunk. Ez utóbbi a Gazpromnak is érdeke, hiszen már abban a térségben lenne a gáza, amely leginkább tarthat behozatala zavarától.

Forrásaink ugyanakkor nem tudták megerősíteni azt a minapi médiahírt, amely szerint a Gazprom be is akarná vásárolni magát a magyarországi gáztárolókba. Jelen politikai helyzetben (az Oroszország elleni embargók idején) ugyanis kockázatos lépés lenne a részéről pénzt befektetni valamely uniós országban.

 

Forrás: vg.hu