Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A legújabb gáztörvény módosítások

gaztorveny modosulas rendeletA 2015-ös év több gáztörvény módosítást is magával hozott. A még 2014. decemberében megjelent Magyar Közlöny 2014. évi 174.számában közölt rendeletek több területen is változást hoztak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 12/2014.(XII. 13.) MEKH rendelete alapján többek között módosultak a földgáz rendszerhasználati díjai – változott az energia szállítási díjtételek, az energiaadó és a biztonsági készletezési díj mértéke.

A rendeletben meghatározott új feltételek több ponton is, az európai harmonizáció elvek mentén, a földgáz energia kereskedelemben tervezett változtatásokat készíti elő. Az uniós előírásoknak megfelelően változás történt a gázév időszakában is, mely a földgázrendszerek működtetésének egyik alapjául szolgál.

A 2015. január 1. napja óra hatályos rendelkezések szerint a gázév kezdete az idei évtől október 1-re változott. Az új gázév tehát október 1-jével kezdődik és a következő év szeptember 30-ai gáznap végégig tart.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. Korm. rendelet 82.§ (1) bekezdése alapján előzetes kapacitáslekötési igénybejelentés szükséges a rendszerüzemeltetők felé az új gázévre lekötni szándékozott kapacitásról. Az új rendszerre történő átállás miatt, az igénybejelentés most 2 időszakra szükséges. A 2015. július 1-től 2015.szeptember 30-ig tartó átmeneti időszakra, illetve az azt követő 2015/2016-os gázévre.

Figyelembe kell venni, hogy a negyedéves átmeneti időszakra a MEKH rendelet értelmében (földgáz rendszerhasználati díjakról szóló 1/2013. VII.11. MEKH rendelet) legalább megegyező mértékű kapacitást szükséges lekötni, mint a 2015/16-os gázévre. Eltérés esetén, az éves kapacitások különbözetére az éves kapacitásdíj 1,5-szeresének megfelelő összegű pótdíjat kötelesek fizetni.

A kapacitáslekötésre vonatkozó pontok új időtartamokkal bővítették a rendszerét. Az éves, havi, napi lekötés mellett új lehetőség a negyedéves és a napon belüli lekötés.

A tárolói kapacitások lekötésének napja éves kapacitás esetén március első hétfője, az évesnél rövidebb idejű esetén a földgáztároló engedélyes üzletszabályzatában meghatározott nap. A szállítóvezeték valamennyi pontján kilowattóra (kWh) alapú elszámolást vezetnek be. A tárolónál szintén kilowattóra lesz a mértékegység, az elosztóvezetéken ugyanakkor marad a megajoule-ban (MJ) történő elszámolás.

Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, 20 köbméter per óra (m3/h) feletti mérővel rendelkező felhasználók gázmérőinek távadóval történő ellátása 2017. január 1-jére kötelezővé válik.

 

 A rendeletekről bővebben ide kattintva tájékozódhat!

 

Felhasznált anyagok forrása: hvg.hu