Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Friss újdonságok a napelemes világból

solar 3Az SMA, német invertgyártó drasztikus lépésre szánta el magát. Több, mint ezer alkalmazottat bocsátott el, hogy így képes legyen lépést tartani az olcsóbb versenytársakkal.

Az elbocsátások a 2015-ös évre várható alacsonyabb értékesítési szintnek köszönhető. A cég korábban 600 teljes munkaidős pozíció felmondását jelentette be, ehhez képest 2015 júniusáig ez a szám az 1600-at is elérheti. A leépítés nagy részére Németországban kerül sor (kb. 1300 Fő), míg további 300 állás szűnhet meg a nemzetközi telephelyeiken.

Ezzel a lépéssel akarják visszahozni a vállalat stabil helyzetét. Az előrejelzések még így is további csökkenést várnak az év hátralévő részére, a szoros versenyhelyzet eredményeként. Éppen ezért a cég jövőbeni terveiben szerepel, hogy az intelligens-okos otthonok és az energiagazdálkodási iparágak felé terjeszkedjen, mely sokkal nagyobb mozgásteret biztosítana számukra.

Szintén változások történtek a németországi Hanwha Q CELLS-nél. Megszűntették a Németországban lévő napelemre és modulokra vonatkozó gyártási tevékenységét és átköltöztették Cyberjaya-ba, a fő termelői egységének központjába, Malájziába, ezzel 550 munkahely megszűnését eredményezve. Így újabb cég hagyta el Európát a gyártást tekintve, azonban a kutatás és fejlesztési részleget meghagyták a thalheimi (Németország) telephelyen.

 

A cég nyilatkozatában kijelentette, hogy ez a döntés a tervezett testvér vállalattal való összeolvadástól teljesen független és a változtatások nem lesznek hatással a vásárlókra, továbbra is tartják az eddig nyújtott szintet teljesítményükben.

 

Forrás: PVtech

 

Az Agira Energiewinde felmérése szerint rövid időn belül a napenergia lehet a legolcsóbb energiaforrás Közép-Európában. Ezt alátámasztani látszik, hogy míg 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, addigra ugyanez 2014-ben csak 9 eurocent.

 

A napenergia sikere tükröződik a Greenpeace megbízásából a Médián készített közvélemény-kutatásában is (1200 fős, reprezentatív mintán végzett, 2014 december). A kutatás kiderítette, hogy a magyar lakosság 66 százaléka azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta, megújuló forrásból származó energiát használjon.

 

Forrás: gtsolar.hu