Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Rugalmas energiaunió: olcsóbb és biztonságosabb energia

homepageenergyunionAz otthonok és épületek fűtéséhez és hűtéséhez, az áruszállításhoz és a gazdaság működéséhez energiára van szükség.

Az elavult infrastruktúra, a rosszul integrált piacok, az összehangolt szakpolitikák hiánya miatt az európai fogyasztók, háztartások és vállalkozások nem élvezhetik a széles választék vagy az alacsony energiaárak előnyeit. Az Európai Bizottság törekvése, hogy létrehozza az egységes energiapiacot Európában

Ennek érdekében a ma meghatározott stratégiával az Európai Bizottság kiemelt prioritását, a rugalmas energiaunió és a jövőbe mutató éghajlat-politika megvalósítását kívánja elérni.

Az energiaunió elsősorban az alábbiakat jelenti:

  • Szolidaritás: az egyetlen szállítótól való függőség visszaszorítása és a szomszédos országok közötti szolidaritás megerősítése, különösen olyan helyzetekben, amikor az ellátásban zavarok lépnek fel. Átláthatóbb megállapodások az uniós és az azon kívüli országok között.
  • Az energia szabad mozgása: „ötödik szabadságjogként” az energia határokon átnyúló szabad áramlása, a szabályok maradéktalan érvényesítése. A villamosenergia-piac átalakítása a hálózatok összekapcsolása, a megújuló energia fokozott használata és a jobb reakcióképesség érdekében. Az állami beavatkozások új struktúrája, a környezeti szempontból káros támogatások fokozatos megszüntetése.
  • Energiahatékonyság: a termelési kapacitással egyenrangú, önálló energiaforrásként figyelembe vett energiahatékonyság újragondolása.
  • Karbonszegény társadalom: a helyi energiatermelés hatékony felvétele az energiahálózatba. Az EU technológiai vezető szerepének megerősítése a megújuló energiaforrásokon alapuló új generációs technológiák révén. Vezető szerep az elektromos mobilitás terén, bővítve az európai vállalatok exportját és globális versenyképességét.

Az energiauniónak az állampolgárok számára alapvető jelentőséggel kell bírnia. A biztonságos és fenntartható energiaellátás mellett megfizethető és versenyképes árakra van szükség, nagyobb piaci versennyel és szélesebb választékkal. Az energiaunióval kapcsolatos elképzelések az Unió nagyszabású éghajlat- és energiapolitikai terveihez is illeszkednek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

Forrás: ec.europa.eu