Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A magyarországi lakossági villamosenergia-árak változásai és okai

villamos energia arelemzesAz Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ által készített tanulmány az elmúlt 20 évre vonatkozó villamosenergia-árakat vizsgálta. Az elemzés kitért a törvénymódosításokra, a különböző árszabási mechanizmusokra, melyek alapvetően határoztak meg az ár alakulását.

Az elemzésben szereplő árakat az inflációhoz igazított 2014-es jelenértéken számított értékek adják. Így elmondhatjuk, hogy ma ezen az áron nézve csak 5-6%-kal fizetünk többet, mint 1996-ban. Ellenben jelentős árnövekedést tapasztalhattunk a 2012-es évig, amikor is a legmagasabb nominális árat értük el. Ennek hatására került sor a 2013-14-es években a rezsicsökkentésre, és az ár azóta is csökkenést mutat.

lakossagi aramar magyarorszagon 2014 realaron szamitva

A villamos energia reálárának növekedését okozó tényezők között kiemelt szerepet kapott az energiadíj növekedése – mely az infláción felül emelkedett - és az ÁFA emelése, de a rendszerhasználati díjak és a megújuló energia támogatása is hatott rá. A megújuló energiáért fizetendő díj 2003 és 2013 között képezte a lakossági villamosenergia-ár részét. Az Áfa jelentős mértékben drágult, mely 2003 óta az akkor 12 százalékról ma már elérte a 27%-ot.

Megoszlásuk a következő:

  • energiadíj növekedése – 39%
  • ÁFA emelése – 43%
  • rendszerhasználati díjak és különböző pénzeszközök – 11%
  • megújuló energiák támogatása – 7%

a villamos energia realaranak novekedeset okozo tenyezok

 

A rezsicsökkentés során a költségek csökkentésének legnagyobb részét (51%) az energiadíj mérséklése adta. Ez főként a hazai termeléshez képest olcsóbb import nagyobb arányú kihasználásának köszönhető. A többi tényezőben (rendszerhasználat 20%, külön pénzeszközök 10%, ÁFA 19%) való beavatkozás adta a további csökkenést. Az egyes tényezők egyenlőtlen szerepének köszönhetően, az árszerkezet átalakulásának az állam a végső nyertese, hiszen ő vállalta a legkisebb részt a rezsicsökkentésből.

arszerkezet atrendezodes

A folyamatos változások és az adatbázisok különböző szakaszokra való bontása eredményezheti, hogy a lakosság számára nehéz egymáshoz releváns módon egységesíteni és összehasonlítani az adott évek árszerkezetét.

 

A teljes elemzés innen letölthető.

 

Forrás: energiaklub.hu