Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A GdF-Suez után az E.On is kivonulhat

eonA francia hátterű GdF-Suez után az E.On adhatja vissza következőként az egyetemes gázszolgáltatói engedélyét.

A társaságról már tavaly hallható volt, hogy megválna az egyetemes gáz- és árampiaci tevékenységétől, és éppen az E.On gáz-ügyfélkörének átvételével kerülne a már állami Főgázhoz az ország érintett háztartási ügyfeleinek a fele, ahogyan azt Horváth Péter , az Első Nemzeti Közmű-szolgáltató (ENKSZ) vezérigazgatója a múlt héten előrevetítette. (Mintegy hárommillió háztartás használ gázt, amiből 806 ezer ügyfél az ENKSZ-hez tartozó Főgázé, 760 ezer a Népszabadság információja szerint már visszalépett GdF-é, és 609 ezer az E.Oné.)

Az E.On újabb piaci közlések szerint is egyeztetett már a Főgázzal a lakossági gáz-ügyfelek átadásáról. Arról még nincs információnk, hogy már döntött volna az egyetemes szolgáltatói engedélyének visszaadásáról, arról viszont igen, hogy ha a gázvásárlókat leadná is, az áramfelhasználókat már nem.

A szegmens legnagyobb szereplője, a Tigáz a sor végére maradna. Tulajdonosa többször jelezte, hogy továbbra is hosszú távra tervez Magyarországon, még három éve sem dobta be a törülközőt, amikor közel 76 milliárd forintos vesztesége volt, azóta pedig javultak a mutatói. A Tigáz ráadásul még be is zavarhat a képbe, ha netán a Főgázhoz hasonlóan, országos egyetemes szolgáltatói engedélyt kér. Ezt – ha megfelel a törvényi előírásoknak – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) meg kell adnia. Ekkor a Tigáz is ajánlatot tehet minden háztartásnak, azt pedig máris megteheti a gáztörvény legutóbbi módosítása szerint, hogy végső menedékes szolgáltatójául kínálkozzon a GdF, utána pedig esetleg az E.On ellátó nélkül maradó ügyfeleinek. (A végső menedékest a MEKH jelöli ki.)

A Főgáz hálózata a legsűrűbb, ennek alapján nála a legalacsonyabb az egy háztartásra jutó fajlagos költség – ez kissé máris megemelkedett, amikor a társaság beindította az országos ügyfélszolgálatot, ugyanannyi ügyfél mellett. Igaz, e többletköltség kordában tartását segíti a Magyar Postával való együttműködés. Az új ügyfelek szerzése inkább ront, mint javít a helyzeten, mert a ritkábban lakott területek háztartásai fajlagosan drágábban láthatók el (kivételt jelentenek a nagyvárosi háztartások).

A Világgazdaság úgy értesült, hogy küszöbön áll az állami áramszolgáltató bejelentése is. Korábbi cikkünk szerint az állam 49-49 százalékot akart megvenni az RWE-től az Elműben és az Émászban is. Most úgy tudjuk, hogy már a német cég teljes kivásárlásáról van szó, beleértve a szintén német társtulajdonost, az EnBW-t is, sőt a megállapodást már alá is írták.

 

(forrás:vg.hu)