Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Új gázcég jönne a magyar piacra

gazcegKihasítana magának egy szeletet a magyarországi gázpiacból a versenybe most beszálló PPD Hungária Energiakereskedő Kft..

 

 

A társaság a már folyamatban lévő, illetve a hamarosan induló beszerzési tendereken szeretne vevőket szerezni a következő gázévre, főként az ipari felhasználói körből. A céget tavaly alapította a horvátországi szabadpiaci gázkereskedelem legnagyobb szereplője, az évi közel egymilliárd köbmétert forgalmazó, magántulajdonú Prvo Plinarsko Društvo d.o.o. (PPD).
"A PPD Hungária alapvetően két forrásra, anyacége portfóliójára és a Magyarországon tárolandó földgázra támaszkodna" – válaszolt a lapunknak Kiss Csaba, a kft. kereskedelemért felelős társ-ügyvezetője. A PPD Hungáriát értelemszerűen érdeklik az importvezetékek kínálta beszerzési lehetőségek is. A társaság az itteni tárolásra alapozott, rugalmas szolgáltatással kívánja kiépíteni pozícióit, és még akár saját anyacégének is szállíthat. Utóbbi jelezte, hogy szintén rugalmasan, leányvállalata érdekeit szem előtt tartva esetenként akár le is mond a neki történő szállításokról.

Kiss Csaba a PPD magyarországi megjelenésének háttereként elmondta, hogy a Horvátországban egyre erősebb PPD az elmúlt években figyelemmel kísérte az ottaninál kicsit előbbre tartó magyarországi gázpiac eseményeit, ennek során egyúttal szoros helyi szakmai kapcsolatokat épített ki. Amikor felmerült a külföldi megjelenés gondolata, értelemszerűen elsőként Magyarországra esett a választása. A kft. vezetésére a korábban az E.Onnál magas beosztásban dolgozott Kiss Csabát és Bisztray Balázst kérte fel, utóbbi a PPD Hungária gazdasági ügyeiért felel. Kiss Csaba közvetlenül az MVM-től érkezett, ahol Baji Csaba elnök-vezérigazgató tanácsadója volt. Az állami társaságtól a közelmúltban közös megegyezéssel távozott. Egyelőre még vezérigazgatója a tavaly decemberben projekt nélkül maradt Déli Áramlat Zrt-nek, e pozíciója várhatóan a társaság májusi közgyűlésén szűnik meg.

A PPD magyarországi piacra lépését nehezíti, hogy a hazai gázfelhasználás csökken, az ügyfelek megszerzésén pedig több tucat rivális dolgozik, igaz, egy részük inaktív. További nehézség, hogy a nyugat felőli gázbehozatalt lehetővé tévő vezetéki kapacitás jelentős részét az állami nagykereskedőnek különtette el a szabályozás, az egyetemes piaci vevők ellátására hivatkozva.

Az is gond lehet, hogy késik az új irányból gázt hozó magyar-szlovák vezeték kereskedelmi üzemének az indítása is. Erre az eredeti tervek szerint 2015. január 1-jén kellett sornak kerülnie, ám még most is csak a próbaüzemnél tartunk. Ráadásul a többször későbbre halasztott teszt is hiába indult meg hivatalosan március 10-én, mert a csövön először csak tegnap továbbítottak kimutatható mennyiségű gázt, Szlovákia felől. Nem kizárt, hogy kicsi a szállítatói érdeklődés, ugyanis néhány évvel korábban ugyanebből az okból állt el a projektre erdetileg készült FGSZ Zrt. a beruházástól. A tesztüzem április 30-ig tart, de ebből nem következik, hogy május 1-től már élesben folyna rajta a kereskedelem.

 

(forrás: vg.hu)