Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Változtak az épületenergetikai rendeletek

energetikaitanusitasDecember végén két jogszabály is megjelent az épületenergetikai szabályozással kapcsolatban.

 

 

 

 

 

 

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról szóló 387/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet és

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról szóló 14/2014. (XII. 31.) MvM rendelet.

A módosításokra az Európai Bizottság által kiadott,  az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelvnek való megfelelés miatt volt szükség.

Fontosabb változtatások:

1. Bekerült a rendeletbe az épület definiálása (saját definíciót kap a két rendeletben). Ezek szerint épületnek minősül:„falakkal ellátott, fedett építmény, amelyben energiát használnak a beltéri légállapot szabályozására”. Ennek jelentősége,hogy míg a korábbi rendeletekben csak a huzamos tartózkodású épületekre vonatkozott a rendelet hatálya, innentől kezdve már nem.

 

2. Mezőgazdasági épületek

Korábban a két rendelet hatálya nem terjedt ki a mezőgazdasági épületekre. Ez most pontosításra került,vagyis a rendelet hatály nem terjed ki: a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot .
Tehát mostantól szükséges tanúsítani pl. a magas hőmérsékletű melegházakat is.

 

3. 50 m2 alatt területek

Korábban nem volt egyértelműsítve, hogy a rendelet hatálya alá esnek-e az 50 m2 alapterületű ikerházak,és sorházak. Így a módosítás egyértelműen pontosítja, hogyha több sorházi, vagy ipari egység együttesen eléri az 50 m2, akkor rájuk is vonatkozik a jogszabály.

 

4. Az évi 4 hónapnál rövidebb használatú épületek

Korábban nem kellett tanúsítvány semmilyen évi 4 hónapnál rövidebb használatú épületre; mostantól csak a lakhatás és pihenés céljára használt épületek kerülnek ki. a rendelet hatálya alól. Ilyen épület lehet üdülő vagy hétvégi ház.

 

5. Ipari vonatkozású épületek

A módosításokat megelőzően nem volt szükséges tanúsítványt készíteni semmilyen épületre „ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki”, és az ennek a feltételnek megfelelő és egyben ipari rendeltetésű épületekre az épületenergetikai minimum követelmények sem vonatkoztak. Szintén nem tartoztak a rendelet hatálya alá a műhelyek sem. A rendeletetmódosítások hatályba lépését követően a két rendelet kivételeinek köre egységes lesz; a tanúsítási kötelezettség és a méretezési minimum követelmények ugyanarra az épületkörre vonatkoznak. Tehát minden, a fent idézet feltételnek megfelelő műhely vagy ipari terülten lévő épület kikerül a rendeletek hatálya alól.

 

6. Védett épületek

Védett épületekkel kapcsolatban újításként jelenik meg, hogyha valaki úgy dönt, hogy védett épület felújításába kezd, ott nem vonatkoznak rá az energetikai minimumkövetelmények „ahol az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények betartása a műemléki vagy a helyi védettséget megalapozó érték megváltoztatását eredményezné".

 

7. Energiamegtakarítás célú felújítás

A rendelet pontosítja, hogy mit tekint energia-megtakarítási célú felújításnak: a meglévő épület energiahatékonyságát befolyásoló épületelemének utólagos beépítése, cseréje, kiegészítése vagy az épületelem alapvető jellemzőjének megváltoztatása; vagy a meglévő épület eredeti állapotának fenntartását célzó azon állagmegóvási, javítási, karbantartási munka, amely gazdaságossági szempontból megvalósítható;”

 Alkalmazni kell tehát az épületszerkezetekre és gépészeti rendszerekre vonatkozó minimum-követelményeket akkor, ha egy adott szerkezet, berendezés modernizációra kerül, valamilyen új szerkezet, berendezés beiktatásával az adott rész jellemzőjének változtatása céljából. A változtatás nem kizárólag energetikai változtatásra vonatkozik, lehet pl.: tűzvédelem, nedvesség védelem, léghanggátlás stb. jellemzőjének változtatása is.

Ugyanakkor kivételként  kell tekinteni a kifejezetten állagvédelmi, javítási munkákat, amikor az energetikai követelmények gazdaságossági szempontból nem megvalósíthatóak, hiszen az energetikai követelmények nem nehezíthetik ezeket a szükségszerűségből, a további károsodások megakadályozásából vagy akár életveszély elhárításából fakadó feladatokat, kötelezettségeket. 

8. A tanúsítás referenciaértéke

A módosítás egyértelműsíti, hogy tanúsításnál melyik értékeket kell referencia értéknek tekinteni a besoroláshoz. Erre a célra a 2006-ban bevezetett Ep-jellemző követelményeket nevezi meg.

 

(forrás: Miniszterelnökség, Építésjogi és Hatósági Főosztály)