Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Nem lesz olcsóbb az állami közműcég gáza

kozmucegA korábbi ígéretekkel ellentétben - melyek szerint a piaci szolgáltatók árazása alá ígérnek majd - mégsem lesz olcsóbb a Nemzeti Közműszolgáltató által kínált gáz, mert árban nem tudnak a versenytársak árai alá ígérni - mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjúban Horváth Péter János.

 

Az Index arra emlékeztet ennek kapcsán, hogy korábban azzal az ígérettel vágtak a közműholding kiépítésébe tízmilliárdos állami felvásárlások sorozatán keresztül, hogy a "rezsicsökkentés eredményeit megtartsák", és "megfizethető áron biztosítsanak energiát a lakosságnak". Többször elhangzott érvként, hogy a "profitra hajtó külföldi multik" helyett az állam ezekre a feladatokra mindenképpen alkalmasabb.

Most úgy tűnik, az árak egyelőre mégsem csökkennek: az állami közműholdingban is a központilag előírt áron kínálnak majd gázt a fogyasztóknak. De az állami közmű vezetője szerint "minden olyan, a működésnél felmerülő költség csökkentését megvizsgálják majd, amelyen keresztül a fogyasztó végül kevesebbet fizethet majd". Szerintük a legolcsóbb energia viszont mégiscsak az, amit nem használnak fel, ezért a közeljövőben megerősítik az épületenergetikai tevékenységüket.

 

Piaci feltételek között, visszaforgatott profittal


Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felállásának menetrendjét és a stratégiát egy február 18-i sajtótájékoztatón mutatta be Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára és a cég új vezérigazgatója. Az eseményen az államtitkár már azt hangsúlyozta, hogy

"a társaság piaci feltételek mellett fog megjelenni a piacon. Az összes szolgáltatóra érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a nemzeti közműcég. Nem lesz megkülönböztetett szerepe a versenyben."
 
(forrás:portfolio.hu)