Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az energiafelhasználás 2,3-24 százalékkal növekedhet Magyarországon 2030-ra

energiafelhasznalasA Nemzeti Energiastratégia 2020-ra és 2030-ra vo­nat­ko­zó ener­gia­fel­hasz­ná­lá­si elő­re­jel­zé­se­i­ről szó­ló kor­mány­ha­tá­ro­zat mel­lék­le­te sze­rint az ener­gia­fel­hasz­ná­lás 2,3-24 szá­za­lék­kal nö­ve­ked­het 2030-ra 2012-höz ké­pest at­tól füg­gő­en, hogy a "Közös erő­fe­szí­tés" vagy az "Ölbe tett kéz" for­ga­tó­köny­ve va­ló­sul meg.

 

 

 

 

 

A Magyar Közlönyben pén­te­ken meg­je­lent, a kor­mány ál­tal el­fo­ga­dott mel­lék­let sze­rint az "Ölbe tett kéz" el­ne­ve­zé­sű for­ga­tó­könyv sze­rint a vég­ső ener­gia­fo­gyasz­tás 2020-ban 766, 2030-ban 840 pet­ajoule lesz. A "Közös erő­fe­szí­tés" for­ga­tó­könyv sze­rint ugyan­eb­ben a két idő­pont­ban 693, il­let­ve 692 pet­ajoule-ra vár­ha­tó a vég­ső ener­gia­fo­gyasz­tás.

A "Közös erő­fe­szí­tés" for­ga­tó­könyv az Európai Uniós kö­te­le­zett­sé­gek­ből fa­ka­dó és az azon fe­lül re­á­lis­nak te­kint­he­tő ener­gia­ha­té­kony­sá­gi in­téz­ke­dé­sek vég­re­haj­tá­sá­val, il­let­ve ener­gia meg­ta­ka­rí­tás­sal kal­ku­lál, míg az "Ölbe tett kéz" for­ga­tó­könyv az­zal szá­mol, hogy el­ma­rad­nak az ener­gia­ha­té­kony­sá­gi in­téz­ke­dé­sek.

Az elő­re­jel­zést a 2012. évi ér­té­kek­ből ki­in­dul­va ké­szí­tet­ték, a je­len­le­gi tren­dek, GDP-előrejelzések, il­let­ve va­ló­szí­nű­sít­he­tő­en meg­va­ló­su­ló ener­gia­ha­té­kony­sá­gi be­ru­há­zá­sok és az ezek­hez ren­delt pénz­ügyi ke­re­tek szám­ba­vé­te­lé­vel.

Az Országgyűlés ked­den mó­do­sí­tot­ta a nem­ze­ti ener­gia­stra­té­gi­á­ról szó­ló, 2011-ben el­fo­ga­dott ha­tá­ro­za­tot, eb­ben kö­te­lez­ték a kor­mányt, hogy két­éven­te vizs­gál­ja fe­lül és vé­le­mé­nyez­ze a stra­té­gia tel­je­sü­lé­sét, to­váb­bá szük­ség ese­tén fris­sít­se az ener­gia­fel­hasz­ná­lás­ra vo­nat­ko­zó elő­re­jel­zé­se­ket és gon­dos­kod­jon azok köz­zé­té­te­lé­ről.

A kor­mány­ha­tá­ro­zat sze­rint a je­len­le­gi mel­lék­let­ben sze­rep­lő­nél je­len­tő­sebb ener­gia-meg­ta­ka­rí­tást elő­re­jel­ző for­ga­tó­könyv, a Zöld Forgatókönyv sze­re­pel­te­té­se nem in­do­kolt, mi­vel az nem mu­tat­na be re­á­li­san meg­va­ló­sít­ha­tó ener­gia­fel­hasz­ná­lá­si pá­lyát. A Nemzeti Energiastratégiában ed­dig meg­adott elő­re­jel­zé­sek­hez ké­pest mind a pri­mer­ener­gia-fel­hasz­ná­lás - a meg­úju­ló és nem meg­úju­ló for­rás­ból szár­ma­zó ener­gia, amely nem esett át sem­mi­lyen át­ala­kí­tá­son vagy fel­dol­go­zá­si el­já­rá­son - mind a vég­ső ener­gia­fo­gyasz­tás mér­sé­kel­tebb nö­ve­ke­dé­sé­vel le­het szá­mol­ni.

A kor­mány­ha­tá­ro­zat­ban ki­eme­lik, hogy mind­két for­ga­tó­könyv a vil­la­mos­ener­gia-im­port csök­ke­né­sé­vel és a ha­zai vil­la­mos­ener­gia-ter­me­lés nö­ve­ke­dé­sé­vel szá­mol, amely­nek kö­vet­kez­té­ben a ha­zai át­ala­kí­tá­si vesz­te­ség és an­nak ve­le­já­ró­ja­ként a ha­zai pri­mer­ener­gia fo­gyasz­tás rö­vid­tá­von nö­vek­szik.

Az "Ölbe tett kéz" for­ga­tó­könyv sze­rint a fű­té­si és hű­té­si igény 1,2 szá­za­lék­kal nő, mi­köz­ben a vil­la­mos­ener­gia-fo­gyasz­tás évi 1,5 szá­za­lé­kos ütem­ben bő­vül. A for­ga­tó­könyv sze­rint a GDP és a la­kos­sá­gi ener­gia­fo­gyasz­tás is nő, az ipa­ri, köz­le­ke­dé­si, ke­res­ke­del­mi és szol­gál­ta­tá­si szek­tor ener­gia­fo­gyasz­tá­sa a GDP-vel ará­nyo­san bő­vül.

A "Közös erő­fe­szí­tés" el­ne­ve­zé­sű for­ga­tó­könyv min­de­nek­előtt az ener­gia­ha­té­kony­sá­gi in­téz­ke­dé­sek si­ke­res­sé­gé­vel - egye­bek mel­lett a fű­tés és hű­té­si ener­gia­igény csök­ke­né­sé­vel - és a ki­tű­zött ener­gia-meg­ta­ka­rí­tá­si cé­lok el­éré­sé­vel szá­mol, va­la­mint az­zal, hogy ered­mé­nyes lesz a la­kos­sá­gi ener­gia­tu­da­tos­sá­got cél­zó szem­lé­let­for­má­lás. A for­ga­tó­könyv sze­rint a la­kos­sá­gi ener­gia­fo­gyasz­tás egy rö­vid­tá­vú nö­ve­ke­dés után csök­ken­ni fog, ezen kí­vül a vil­la­mos­ener­gia-fo­gyasz­tás évi 1 szá­za­lé­kos ütem­ben nő, va­la­mint az ipa­ri szek­tor, a köz­le­ke­dés, a ke­res­ke­del­mi és a szol­gál­ta­tá­si szek­tor ki­sebb mér­té­kű - de szin­tén GDP nö­ve­ke­dés­sel ará­nyos - nö­ve­ke­dé­sé­vel szá­mol. A for­ga­tó­könyv sze­rint Magyarország vég­ső ener­gia­fel­hasz­ná­lá­sa rö­vid­tá­von nö­ve­ked­ni, majd stag­nál­ni fog.

A 2012-es tény­ada­tok sze­rint 992 pet­ajoule volt Magyarország pri­mer­ener­gia fel­hasz­ná­lá­sa. Ez az "Ölbe tett kéz" for­ga­tó­könyv sze­rint 2020-ra 1101, 2030-ra 1217 pet­ajoule-ra fog nö­ve­ked­ni. A "Közös erő­fe­szí­tés" for­ga­tó­könyv sze­rint 2020-ra 1009, 2030-ra pe­dig 1028 pet­ajoule-ra nő­ne.

2012-ben a vég­ső ener­gia­fo­gyasz­tás 677 pet­ajoule volt, ami­ből az ipa­ri szek­tor 96, a köz­le­ke­dés 157, a la­kos­ság 215, a ke­res­ke­de­lem és szol­gál­ta­tás 116, a me­ző­gaz­da­ság 17, a nem ener­ge­ti­kai cé­lú fel­hasz­ná­lás 77 pet­ajoule-t hasz­nált fel. A brut­tó - erő­mű­vi ön­fo­gyasz­tás­sal, há­ló­za­ti vesz­te­ség­gel és az ener­gia­szek­tor sa­ját fo­gyasz­tá­sá­val együtt szá­molt - vil­la­mos­ener­gia-fel­hasz­ná­lás 2012-ben 153 pet­ajoule volt.

Az "Ölbe tett kéz" és a "Közös erő­fe­szí­tés" for­ga­tó­köny­vek kö­zött a leg­na­gyobb kü­lönb­ség a la­kos­sá­gi ener­gia­fo­gyasz­tás elő­re­jel­zé­sé­ben van. Míg az előb­bi sze­rint 2020-ra 247, 2030-ra 284 pet­ajoule-ra nő, a "Közös erő­fe­szí­tés" sze­rint csök­ken­ni fog, 2020-ra 207 pet­ajoule-ra, 2030-ra pe­dig 187 pet­ajoule-ra.

(Forrás:MTI)