Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Vita az uniós energiahatékonyságról és a megújulók eredményeiről

megujulo energia.eu2Néhány tagállam már teljesítette a megújuló energiák részarányára vonatkozó 2020-as 20%-os uniós célkitűzést, mások viszont le vannak maradva - olvasható a Bizottság eredményjelentéséről szóló csütörtökön vitára és szavazásra bocsátott állásfoglalási indítványban.

 

 

Egy ugyanaznap szavazásra kerülő állásfoglalás szerint ahhoz, hogy energiafogyasztásunk 2020-ig 20%-kal csökkenjen, a tagállamoknak maradéktalanul végre kell hajtania az uniós jogot.

A jelentés szerint az EU jó úton halad a 2020-as cél elérése felé, ugyanakkor a Bizottság becslése szerint Belgiumnak, az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak, Hollandiának, Luxemburgnak, Máltának és Spanyolországnak többet kell tennie a 2020-as célkitűzések elérésére - és Magyarország és Lengyelország sem biztos, hogy teljesíti azokat. A szöveg üdvözli, hogy egyes tagállamok – köztük Ausztria, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Románia és Svédország – már idő előtt teljesítették, vagy hamarosan teljesíteni fogják 2020-as céljaikat.

 

Megújulók: Legyen a cél, hogy 2030-ra 30% lesz az arány

A Paloma López Bermejo (GUE/NGL, Spanyolország) által jegyzett nem jogalkotási állásfoglalás leszögezi, hogy a 2020-as célkitűzések megvalósítása szempontjából kulcsfontosságú a tőkéhez való hozzáférés és a rendelkezésre álló támogatási alapok hatékony felhasználása.

Az állásfoglalás emlékeztet a Parlament felhívására, amely szerint kötelező célok kellenek arra, hogy az elfogyasztott energia legalább 30%-ának megújuló forrásból kell származnia. A képviselők a fogyasztók érdekében kiemelkedően fontosnak tartják a saját energiatermeléshez és a saját fogyasztás fedezéséhez való alapvető jogot, az integráltabb piacot pedig kulcsfontosságúnak ítélik a megújuló energia fejlődéséhez, valamint az energiaköltségek csökkentéséhez.

 

Hatékonyság: többet kell tenni a 2020-as cél elérésért

A Markus Pieper (EPP, DE) által jegyzett második állásfoglalási indítvány arra figyelmeztet, hogy ha a mostani uniós szabályozást nem hajtják végre teljes mértékben, akkor nem teljesülnek a kitűzött célok. Ha pedig a megújulóenergia-irányelv felülvizsgálatakor annak főbb rendelkezéseit nem hosszabbítják meg, akkor az eddigi eredmények is elvesznek - figyelmeztetnek a képviselők. Az indítvány sorra veszi, hogy a tagállamokban mostanáig milyen hatékonyság-növelő lépések születtek - áll az Európai Bizottság penáris hírlevelében.

(Forrás: NRGreport)