Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Gázelemzés - Gázárak alakulása 2019. május

1abra-indexMájusban csökkentek a spotpiaci árak. Míg Nyugat-Európában az áprilisi emelkedés előtti szint alá, 11,5 €/MWh-ig süllyedt a TTF ár.

 

 

 

1. abra

1. ábra: Spot gázárak alakulása a CEEGEX-en és a meghatározó európai piacokon

Hazánkban kisebb volt a korrekció, a spotpiaci ár nem ment 16 €/MWh alá.

Így a nyugati és a régiós spotpiacok közötti árrés májusban tovább emelkedett, a CEEGEX a TTFhez képest több mint 4 €/MWh-val drágábban zárta a hónapot, de a CEGH is több mint 2,5 €/MWh-val drágább volt, mint a holland piac. 

2.abra

2. ábra: Az európai piacok közötti árkülönbségek


A futures termékek ára is követte a spotpiacon tapasztalt csökkenést. A piacokon a hónap során több mint 3 €/MWh-val csökkent a következő havi termék ára.  A jövő évi termék ára kisebb mértékben, ~1,5 €/MWh-val csökkent májusban. Így a CEGH-en is újra 20 €/MWh alá süllyedt a 2020-as termék ára. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a jövő évi termék kereskedésének régiónkban jelenleg alacsony a likviditása, ami feltehetőleg a jövő évi import útvonalak körüli bizonytalanságnak köszönhető. 

 

3.abra

3. ábra: A 2020-as termék ára a különböző nyugat-európai piacokon

 

Európai kereslet és kínálati viszonyok:

Az európai piacokon az elmúlt fél év alatt tapasztalt csökkenő ártrendhez a viszonylag enyhe időjárás mellett nagy mértékben járultak hozzá az Európán kívüli folyamatok is: egyrészt több új cseppfolyósító terminál lépett üzembe, növelve az LNG világpiaci kínálatát, másrészt az ázsiai piacokon több tényező miatt is esett a kereslet, így a világszinten kialakult LNG-többlet felvevő piaca Európa lett. Idén tavasszal már majdnem háromszor nagyobb volt az európai LNG import mint 2018 januárjában. Ez a trend májusban is folytatódott, jelenleg az Európába érkező import 25%-a LNG, míg 2018-ban átlagosan 13% volt ez az arány.

Az alacsony kereslet és a beáramló nagy mennyiségű LNG mellett a csővezetékes import mögötti szereplők se akartak piacot veszíteni, így olyan alacsony árak alakultak ki, amelyek ösztönözték a betárolást. Az európai tárolók május végére átlagosan majdnem 60%-os töltöttségi szinten állnak, 245 TWh-val (23 Mrd m3 ) meghaladva a tavalyi év hasonló időszakában megfigyelt töltöttségi szintet.

A tárolásra emellett az orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításának bizonytalansága, valamint a nyugat-európai piacokon a tárolói bezárások és a rugalmas kitermelés csökkenése miatt mérséklődött kínálati rugalmasság is jelentősen kihat. A tárolás iránti piaci igényt is jelző mutató, a téli-nyári spread értéke a korábbi évekre jellemző 1 €/MWh szintről január óta fokozatosan emelkedett, a régiónkat meghatározó osztrák piacon a június havi termék 6 €/MWh-val olcsóbb volt májusban, mint a téli szállítású földgáz, így a tárolás jelentős értékkel bír. 

A TTF-en még ennél is nagyobb, 7 €/MWh fölött volt a júniusi ár és a téli szezon ára közötti különbség. Ennek megfelelően májusban intenzíven folyt a betárolás Európában.

 

(forrás:mavir.hu)