Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

A britek már második hónapja nem használnak szenet az áramtermeléshez

szénerőmű-kéményekMár két teljes hónapja nem használnak széntüzelésű erőműből nyert energiát az Egyesült Királyság energiaellátásában (Észak-Írország területét nem számítva, mivel ott külön ellátórendszer van). Ez abszolút rekordnak számít az ország történetében - számol be arról a BBC.

Újabb rekordot állítottak fel a britek a szénmentes energiatermelésben. Egy fontos mérföldkövet nemrégiben értek el: ahogy arról az Origo beszámolt, a különösen napos tavasznak és a járvány miatti lezárásoknak köszönhetően, májusban először érték el a teljes, fosszilis energiahordozó nélküli hónapot.

Most itt az újabb rekord: a június elején közölt adatok alapján, már két teljes hónapig nélkülözték a széntüzelésű erőműveket a villamos energia előállításához.

Az utolsó, termelő szénerművet április 9-én kapcsolták le a hálózatról, azóta nem is kellett azt újraindítani.

Ez figyelemreméltó teljesítmény. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt, az ország villamos energiájának 40 százalékát szén felhasználásával nyerték. Akkor csak a villamos energia 3 százaléka származott szél-, illetve napenergia hasznosításából. Az arányok viszont az utóbbi években jelentősen megváltoztak utóbbiak javára.

Jelenleg az Egyesült Királyság rendelkezik a világ legnagyobb tengeri szélerőmű iparával, valamint Yorkshire partjainál a világ legnagyobb tengeri szélparkjával - a létesítményt tavaly fejezték be a kivitelezők.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy ehhez az eredményhez a járvány miatti fogyasztáscsökkenés, valamint a napsütéses tavaszi időjárás is kellett. Az energiatermelésben a nukleáris erőművek szerepe, valamint a földgáz felhasználása is jelentős volt, igaz, ez utóbbi mértéke szintén csökkenő tendenciát mutat.

(forrás:origo.hu)