Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

METÁR: Újabb támogatás megújuló energiaforrásokra

kat 2016Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a METÁR-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására. A hivatal újabb pályázatok kiírását is tervezi.

 

A megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR-tendert 2019 szeptemberében hirdette meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal annak érdekében, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, az új beruházások megvalósulását.

Az első METÁR-tender a várakozásainkat meghaladóan sikeres volt – mondta Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke. Emlékeztetett, a felhívásra 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat nyert.

A nyertesek – egy kivétellel – a becsült beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosíték bemutatásával megerősítették elkötelezettségüket az erőművek megvalósítása mellett.

Az eredményeket igazolja az is, hogy a második kiírásban emelkedett a meghirdetett energiamennyiség, évi nyolcszázmillió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre.

A soron következő pályázatot két kategóriában írja ki a hivatal. Az 1 MW alatti esetben évi 40 GWh mennyiség osztható ki. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok által elnyerhető maximálisan támogatható energiamennyiség a kisebb kategóriában 15 GWh/év, a nagyobbak esetében 175 GWh/év. A beruházások megvalósításának határideje változatlanul három év.

A pályázatra – amely során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig nyújthatók be ajánlatok.

A megújuló energiaforrások térnyerését támogatandó 2022 augusztusáig összesen öt új METÁR-tender meghirdetése várható. A tervek szerint a felhívásokat a MEKH félévente írja ki, alkalmanként évi 300–500 GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

 

A Covid–19-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő, kivitelezés alatt lévő KÁT- és METÁR-támogatásban részesülő erőművek megvalósítási határidejének meghosszabbításáról döntött Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke. A vonatkozó, a Magyar Közlönyben is közzétett rendelet szerint a 2020. március 11-e és 2021. június 30-a között lejáró, kötelező átvételben vagy pályázat nélküli zöld prémium támogatásban részesülő erőműegységek megvalósítási határideje eltérő mértékben, de legalább három hónappal meghosszabbodik. A rendelet a megvalósítási határidő lejáratának dátuma alapján automatikusan, egyedi kérelmek benyújtása nélkül rendezi a határidő meghosszabbítását.

(forrás: https://www.magyarhirlap.hu/)